ВІРТУАЛЬНА ТЕМАТИЧНА ВИСТАВКА
до 175-річчя від дня народження
Івана Павловича Пулюя

Знаменитий фізик та електротехнік, перекладач Біблії та Псалтиря, відомий громадсько-політичний діяч  – усе це Іван Пулюй (1845–1918).

Належить до когорти вчених світової слави, що формували світ ХХ століття. Автор близько 50 наукових і науковопопулярних праць з фізики та електротехніки. Поряд з важливими фундаментальними дослідженнями здійснив низку винаходів, які назавжди прославили його ім’я. До них належать: електричний телетермометр, фосфоризуюча лампа, електричні радіометри й трубки з розрідженим газом, телефонна станція та абонентські апарати із захистом від сильних електричних струмів та багато інших.

Іван Пулюй стояв біля витоків одного з найвизначніших досягнень людства — відкриття “Х”-променів, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням. Усі експерименти з “Х”-променями вчений проводив з вакуумними трубками власної конструкції. Об’єктом його уваги були також проблеми молекулярної фізики, дослідження властивостей та природи катодних променів.

Виставка спрямована на широке коло наукових та інженерно-технічних працівників, винахідників, студентів і всіх зацікавлених осіб.

Розділи виставки:

ВИДАТНИЙ ДОСЛІДНИК, УЧЕНИЙ-НОВАТОР, ВИНАХІДНИК

У цьому розділі представлено бібліографічні описи статей з анотаціями – за авторами та назвами в алфавітному порядку. Більшість описів мають активні Інтернет-посилання до повнотекстових документів, розміщених на сайтах правовласників.

ВИНАХОДИ ІВАНА ПУЛЮЯ

У цьому розділі представлено огляд деяких патентів на винаходи, що були видані на ім’я PULUJ JOHANN DR (DR. JOHANN PULUJ) в Австрії (1900 – 1912 рр.). Повні тексти описів до патентів на винаходи можна переглянути за посиланнями до БД ESPACENET/ WORLDWIDE.