ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 33 (59)

У Дніпрі презентували ювілейне видання до 150-річчя Лесі Українки

Книга називається «Леся Українка. Лісова пісня». Ініціювала підготовку ювілейної збірки творів Дніпропетровська облдержадміністрація. Презентацію книги у Дніпропетровському академічному театрі опери та балету вела народна артистка України та Герой України, акторка театру і кіно Ада Роговцева. «Дуже приємно, що саме до ювілею Лесі Українки побачила світ ця книга. У ній – все. Ця збірка, як писала Леся, «прорізає темряву ночі» нашої свідомості і збуджує бажання попрацювати головою. Це видання зробили люди, небайдужі до усього, що відбувається. Я щаслива», сказала Ада Роговцева.

Лауреатом Премії імені Василя Стуса 2021 року став Тарас Возняк

Цьогорічною Премією імені Василя Стуса було відзначено культуролога, політолога, засновника Незалежного культурологічного журналу “Ї”, генерального директора Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Возницького Тараса Возняка.

Українські письменники та видавці зібрали книжки для антарктичної станції «Академік Вернадський»

Національний антарктичний науковий центр завершив акцію «Книги в Антарктиду», що провели для поповнення бібліотеки антарктичної станції «Академік Вернадський». Про це йдеться на фейсбук-сторінці НАHЦу.

До 120-річчя художника Миколи Глущенка видали книгу та знімуть фільм

У Києві до 120-річчя українського художника Миколи Глущенка презентували книгу “Пейзажист”, планується також провести виставку та зняти документальний фільм про художника.

Читати далі

Від Куліша до сьогодення: ПЕН та The Ukrainians назвали 100 знакових романів і повістей українською мовою

18 вересня в рамках 28-го BookForum у Львові Український ПЕН та онлайн-медіа The Ukrainians презентували новий спільний спецпроєкт “Від Куліша до сьогодення: 100 знакових романів і повістей українською мовою”. Список, упорядкований членами ПЕН, покликаний промотувати українську літературу та українських письменників в Україні та світі;  показати повноту і різнорідність української великої прози; стати дороговказом для видавців, бібліотекарів та культурних організацій, а також спонукати молоду аудиторію до читання великих текстів.

У Канаді видали путівник українським книжковим ринком

У Канаді видали двомовний путівник українським книжковим ринком. Його виклали у вільний доступ на сайті Livres Canada Books.

Читати далі

Як читати стало модно? Досвід США, Бразилії, Хорватії, Польщі та Канади

Читання має безліч переваг як індивідуально для кожного, так і для розвитку суспільства в цілому. Уряд кожної держави зацікавлений в тому, щоб громадяни більше читали, адже це впливає на загальний рівень добробуту та розвитку.

Читати далі

В Одесі відбулася перша імерсивна виставка, присвячена творчості Тараса Шевченка

Імерсивні технології — це досить новий та комплексний феномен, який з’явився на початку XXI століття як результат розвитку креативної економіки, що базується на залученні споживачів через емоції та розваги.

Читати далі