ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 28 (54)

«Тобі треба не вмерти»: як запустити успішне видавництво в пандемію, філософія видавця «Лабораторії» Антона Мартинова

Антона Мартинова давно знають у видавничому бізнесі. А от його проєкт “Лабораторія” всього рік на ринку, але вже встиг запам’ятатися гучними новинками.  Ми поговорили з видавцем про те, як запускати видавництво в часи пандемії, як обрати хорошого перекладача та як боротися із засиллям російських книжок. Про все це — далі.

Як дати українським бібліотекам друге життя

За інформацією Мінкульту, станом на 1 січня 2020 року в Україні функціонували 15 363 публічні бібліотеки, з них у сільській місцевості — 12 504. Крок скорочення бібліотек — 200−300 одиниць на рік. Чому складається така ситуація?

У 2021 році в Україні видали на 17% більше книжок і брошур, ніж минулого року

Книжкова палата України підрахувала статистику випуску книжкової продукції у першому півріччі 2021 року та порівняла її з аналогічним періодом 2020 року. Про це повідомила пресслужба Держкомтелерадіо. Станом на 9 серпня в Україні видали 5975 назв книг і брошур, загальний наклад яких склав 5 мільйонів 460 тисяч примірників. У порівнянні з таким же періодом 2020 року кількість виданих книжок цього року зросла на 17%, а тираж збільшився на 36%.

Які книжки та чому є в українських бібліотеках?

З 2018 року в Україні існує Програма поповнення бібліотечних Фондів, яка курується Українським інститутом книги. До процесу оцінювання залучені експерти, які є публічними особами, про яких легко знайти в інтернеті, щоб переконатися в їхній компетентності. І є бібліотекарі, які працюють з людьми на місцях і знають, що “заходить” читачам.

Читати далі

Чи вдався перший млинець: українські дебютні романи 2021 року

Вони дуже різні. У когось шлях до друку був довгим і тернистим, у когось швидшим. Вони спробували, і в них вийшло видати першу книжку. Щось їм у цій книжці вдалося, щось — радше ні. Але це ще нічого не означає. Адже вони пробують. У цій добірці — 5 нових українських авторів та авторок, а також їхні найновіші романні дебюти. І ми цілком щиро їх вітаємо, а якщо на щось вказуємо, то лише заради того, щоб другий їхній роман був іще кращим за перший.

У Києві визначились з місцем майбутнього пам’ятника Івану Франку

У центрі Києва встановлять скульптурну композицію на честь Івана Франка. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив міський голова Києва Віталій Кличко, висловлюючи співчуття з приводу смерті Роланда Франка.

Читати далі

У вільний доступ виклали Острозьку Біблію

Оцифровану версію Острозької Біблії оприлюднили в інтернеті. Про це у коментарі Читомо розповів заступник директора з наукової роботи державного історико-культурного заповідника Острога Андрій Брижук.

Дві третини британців замість електронних віддали перевагу паперовим книгам

Понад дві третини з двох тисяч опитаних дорослих мешканців Великобританії заявили, що віддадуть перевагу книзі, надрукованій на папері, а не електронним її версіям – екрану ноутбука, планшета, смартфона, електронної читалки тощо. Про це повідомляється в дослідженні, проведеному на замовлення найбільшого в Європі продавця старих книг Oxfam.

Читати далі

У відпустці і не тільки. П’ять книг, які ви повинні встигнути прочитати цього літа

Літо — незвичайний, чарівний час. І книги в цю пору року потрібні теж особливі – легкі, такі, що читаютьсяна одному диханні і, неодмінно, залишають довгий, приємний післясмак.