ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №9

Barcamp нової нормальності: що говорили фестивальні менеджери, видавці і дизайнери

«ON/OFF: створюючи нову нормальність» — так звучало мотто онлайнбаркемпу від Goethe-Institut в Україні, Книжкового Арсеналу і Франкфуртського книжкового ярмарку. Традиційно формат баркемпу передбачає активну взаємодію між учасниками, їхні рівні можливості висловитися щодо певного питання, часто пов’язаного з технологіями. Для українського видавничого сектору формат експериментальний, особливо, якщо додати, що він проходив онлайн.

Але подія виправдала очікування: взаємодія й обмін енергіями передавався навіть через беземоційні екрани девайсів. Технологія Hopin захопила своєю зручністю, а всі учасники, кому набридло слухати спікерів, тусили у кава-кімнаті й обмінювалися новинами — все, як у старі доковідні часи.

Тиражувати сенси.
Антон Мартинов про вихід із “Нашого формату”, роботу в міністерстві і нові проєкти

27 серпня 2020 р. колишній співвласник видавництва «Наш Формат» Антон Мартинов запустив в Україні нове видавництво «Лабораторія», яке позиціює себе не тільки як видавництво, а як платформа популяризації корисної літератури й освітній майданчик. «Лабораторія» – це «крафтове» видавництво з фокусом на масштабних проєктах. Поки компанія маленька – кожну книжку я обираю самостійно. Це моє хобі, натхнення та й, зрештою, соціальна відповідальність», – коментує засновник.

Більше про «Лабораторію» та свої плани Антон Мартинов розповів виданню “The Village”.

Ревізія геральдики: навіщо Україні великий герб у 2020-му

Чи дійсно теперішня Україна потребує великого герба у 2020-му році? Читомо звернулося до історика, дослідника української геральдики та одного з авторів книжки «Наш герб. Українські символи від княжих часів до сьогодення» Богдана Завітія, щоби він розповів нам про історію цього питання.

Ізоляція під час COVID-19: вібрації Землі зменшилися майже вдвічі

Відсутність людської активності під час карантину призвела до зниження вібрацій, пов’язаних з людиною, на Землі в середньому на 50% за період з березня по травень 2020 року. Цей тихий період, спричинений загальним глобальним ефектом заходів соціального відсторонення, зменшенням активності ринку послуг та промисловості, а також скороченням туристичних подорожей є найдовшим та найбільш вираженим тихим періодом сейсмічного шуму в історії.

Як активувати мозок і посилити увагу

Кандидати біологічних наук Вікторія Кравченко та Віктор Комаренко розповіли про взаємодію навчання із людським мозком, а також про маленькі хитрощі, здатні посилити концентрацію та ефективність.

LG представив електрореспіратор, розрахований на 8 годин безперервної роботи

LG представив респіратор PuriCare Wearable Air Purifier оснащений парою трьохшвидкісних вентиляторів і парою фільтрів HEPA, аналогічних тим, що використовуються в побутових очисниках повітря LG.

Навіщо нам біль і як з ним впоратись – доктор медичних наук Вадим Білошицький

Біль є невід’ємною частиною нашого життя і кожен з ним стикався. Але чому ми відчуваємо біль, у чому його суть і чи можна з ним впоратись, нам розповість Вадим Білошицький, заступник директора Інституту нейрохірургії ім. А.П. Ромоданова, керівник групи лікування хронічного болю, доктор медичних наук у програмі «Про здоров’я з Гульнарою Поготовою».

Інформаційний дайджест №9 від 04.09.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України