ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №8

“Зелена хвиля”: перший книжковий ярмарок офлайн у добу COVID-19

У пандемійному 2020-му залишилося не так вже й багато літературних івентів, організатори яких наважилися на проведення чогось «живого». На тлі масової міграції в онлайн, фестивалі зі справжніми книжками та справжніми (не екранними) людьми починаєш цінувати по-новому.

Журналісти “Читомо” відвідали подію і поділилися з нами своїми враженнями.

Переможці конкурсу Найкращий книжковий дизайн Книжкового Арсеналу про процес створення дизайну і свою перемогу

Факти ICTV пропонують інтерв’ю з володарями Гран-прі V конкурсу Найкращий книжковий дизайн, організованого Міжнародним фестивалем Книжковий Арсенал.

«Наука – це саморегульована система, що діє за принципом «одна голова добре, а дві – краще»

Математикиня Олександра Антонюк
(Інститут математики НАН України, Київський академічний університет) – про свободу наукової творчості й академічну доброчесність.

Як освіта може допомогти людству адаптуватися до швидких змін клімату

Чому через перебільшення й маніпуляції (як із маленькою Ґретою) проблема клімату маргіналізується або перетворюється на страшилку на кшталт «ми всі помремо», розмірковує у матеріалі ZN,UA старший науковий співробітник ІПММС НАН України, доктор фізико-математичних наук Катерина Терлецька.

Книжковий ринок в умовах пандемії. Приклад Великої Британії

Перші тривожні дзвіночки для британців пролунали ще наприкінці лютого 2020 року. Усе більше нових випадків у всьому світі реєструвалися із формулюванням «позитивний результат тесту на COVID-19 у туриста, що прибув із Лондона». Та й велика італійська діаспора в Лондоні жваво ділилася новинами із охоплених пандемією Ломбардії та Венеції.

Потрібні креативні ідеї? Ось як їх генерувати

Якщо ви хочете, щоб ваш мозок генерував креативні ідеї, йому потрібно давати якомога більше матеріалу. Можливо, спочатку буде важко опрацьовувати інформацію, але з часом ви побачите бажаний результат.

Найкрасивіші бібліотеки України, які варто побачити

В Україні налічується величезна кількість бібліотек, які вражають книгами та своєю оригінальністю. LifeStyle24 зібрав найкрасивіші бібліотеки з різних куточків України, які захоплюють своєю красою та наповненням.

Досить шастати: чому мова не йде на карантин

Що таке «ковідка» та «карантинка», чому з’являються такі слова та чи можна їх вживати? Вікенд поговорив з Оксаною Мацько, викладачкою Інституту філології КНУ імені Шевченка, яка разом зі своїми студентами досліджує зміни в українській мові під час пандемії коронавірусу, збирає нові розмовні форми, фразеологізми та меми.

Інформаційний дайджест №8 від 28.08.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України