ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 6 (32)

6 трендів навчання, яких варто очікувати в 2021 році

Пандемія висвітлила певні тенденції, що проявилися на початку 2020 року — багато з них прискорилися практично у всіх областях. У 2021 році тренди, яких слід очікувати професіоналам і новаторам в області навчання і розвитку (L&D), можуть стати віддзеркаленням 2020 року.

Чому науковці мають прийти у школу

Наукова освіта (science education) вже давно стала світовим трендом. Вчені опікуються новими освітніми методиками, приходять із науково-популярними лекціями до школярів та вчителів, тоді як у нас цей термін викликає реакцію на кшталт «морської свинки» — і не морська, і не свинка, просто традиційна назва.

Геть обмеження! 4 причини читати дитячі книжки в дорослому віці

Існує безліч дорослих, які із непідробним захопленням гортають у книгарнях дитячі книжки. Але серед них обмаль таких, які наважаться купити ці книжки не для цільової аудиторії – дітей своїх знайомих чи на подарунок, а, власне, собі.

Читати далі

Електричний рюкзак зібрав енергію і знизив навантаження на спину

Інженери розробили рюкзак, який за допомогою еластомеру знижує навантаження на спину на 20 відсотків і одночасно збирає електроенергію для заряджання невеликих портативних пристроїв. Трибоелектричні наногенератори збирали енергію під час ходьби та змогли живити світлодіоди, люмінесцентну лампу і навіть електричний годинник. Деталі розробки вчені описали у статті, опублікованій у журналі ACS Nano.

Читати далі

Як проходить стажування у Facebook Reality Labs і чому наука буває цікавішою за інженерію — розповідь української дослідниці

Ярослава Лочман, випускниця магістерської програми Data Science Українського католицького університету (УКУ), після закінчення навчання стажувалася у Facebook Reality Labs в Pittsburgh, PA — підрозділі компанії, який розробляє нову платформу спілкування з використанням системи віртуальної реальності. Під час інтернатури провела власне дослідження з автоматичного калібрування камер з wide-angle та fisheye-об’єктивами.

Читати далі

Найбагатша людина планети хоче стати крутіше NASA: висадку на Марс здійснять на 7 років раніше

Найбагатша людина в світі – Ілон Маск – відкрив свій амбітний план освоєння Марсу. Він хоче, щоб перші люди пройшлися поверхнею Червоної планети до 2026 року. Це на сім років раніше, ніж NASA планує висадити там своїх астронавтів.

Читати далі

Створено пристрій для визначення COVID-19 за допомогою смартфона

Вчені з Університету Лілля створили тест для визначення коронавіруса за допомогою смартфона. Для цього знадобиться лише пристрій у вигляді флеш-накопичувача.

Читати далі

Буктрейлери, або Навіщо нам відео про книги

Буктрейлери — це відеоролики з презентацією книги. Хто та навіщо їх робить та чи впливають вони на вибір читача? Письменниця Наталія Довгопол розповідає про буктрейлери та ділиться своїми улюбленими зразками.

Побачити науку. Результати Конкурсу наукових фотографій 2020

Читати далі

Інформаційний дайджест № 6 (32) від 12.02.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України