ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 5 (31)

#НОВИНИ_ТИЖНЯ

Розповідаємо, які новодруки чекати від видавництв «Лабораторія», «Наш Формат», КМ-БУКС, BookChef та Vivat цього року.

Щеплення правдою: інтерв’ю з науковцем Олексієм Болдирєвим

Кияни щороку голосують за те, щоб «Наукові пікніки» у Києві відбулися за громадські кошти. Ними зокрема займається фізіолог Олексій Болдирєв. А ще він ‒ серед організаторів «Днів науки» і редакторів сайту «Моя наука». Говоримо про популяризацію науки онлайн, академічну доброчесність і карантин у новому інтерв’ю!

У вільний доступ виклали методологію “Дизайн-мислення для бібліотекарів”

Українська бібліотечна асоціація виклала у вільний доступ методологію, яка дозволяє застосовувати дизайн-мислення у бібліотечній справі. Український переклад посібника «Дизайн-мислення для бібліотекарів» презентували у січні цього року. Методологія вже перекладена 16-ма мовами світу. Переклад став можливим завдяки проєкту «Твори культуру: інноваційні бібліотечні послуги», який реалізувала ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Європейського Союзу (програми «Дім Європи).

Георгій САПРИКІН: “У країнах, де найкраще розвинена бібліотечна справа, не було економічної кризи”

Нині бібліотека — не тільки сховище книжок, де можна говорити лише пошепки, — взяв книжку, приніс її. Сучасні книгозбірні дедалі частіше перетворюються на мультимедійні сервісні центри, культурно-освітні осередки громади. Про Державну бібліотеку України для юнацтва розповідає її директор Георгій Саприкін, український бібліотекознавець, педагог, кандидат педагогічних наук, доцент. Автор понад 40 публікацій у фахових наукових виданнях, голова редколегії часопису «Бібліосвіт», організатор наукових та науково-практичних конференцій.

#ОСВІТА

В Україні запрацювала онлайн «Нова бібліотека Софії-Мудрості»

Нова Бібліотека Софії (Σοφία — від грец. «Мудрість») започаткована як інклюзивний інтерактивний майданчик, покликаний об’єднати зусилля релігійних спільнот, суспільствознавців, мистецтвознавців, істориків, бібліотекарів і всіх небайдужих. Об’єднаний лейтмотивом мудрості, проєкт покликаний сприяти взаємному визнанню гідності кожного.

#НАУКА

Хімія у кисло-солодкому соусі

Як ми відчуваємо смаки, скільки їх і завдяки чому ми можемо насолоджуватися борщем, кавою і шоколадом?

#ЩОСЬ_ЦІКАВЕ

Літературні клуби Києва: як знайти спільноту по читанню

Хто створює книжкові клуби Києва та хто в них ходить? Чи правда, що це винятково жіноче захоплення? За що можуть виключити з клубу? Чи бувають книжки, які сподобаються кожному? Вікенд розпитав засновників та модераторів 6 літературних клубів столиці. Одні з них існують вже кілька років, інші тільки-но створені.

В Естонії відкрився музей заборонених книжок

В Таллінні відкрився музей-книгарня заборонених та цензурованих книжок «Banned Books».

У Німеччині видали спрощену версію Біблії для покоління Z

Намагаючись привернути увагу молоді, German Bibelgesellschaft (Німецьке біблійне товариство) випустило оновлену версію Біблії під назвою BasisBibel, призначену для читання в Інтернеті та адаптовану до мови і стилю покоління смартфонів.

Інформаційний дайджест № 5 (31) від 05.02.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України