ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 40 (66)

Як українську книжку зробити sexy

Антон Мартинов про державну стратегію розвитку книг та читання.

30 років незалежного книговидання в Україні

Попри те, що відновлення незалежності України сталося 30 років тому, формування національного книжкового ринку розпочалося лише 6 років тому — і триває й донині. А проте без чверті століття спроб і невтомної роботи інтелектуалів і креативних підприємців — видавців, письменників, книгарів, критиків, культменеджерів — нехай і за відсутності інституцій та культурної політики, не сталося б і подій, вирішальних для нашого книговидання. До 30-річчя незалежності України ми вирішили прослідкувати за окремими тематичними блоками і виокремити важливі організації (як приватні, так і державні), події (українські та міжнародні), щоб зрозуміти, що стимулювало розвиток книговидання.

Секрет успіху міської бібліотечної мережі Житомира

Історія створення бренду ЛіТтера, який об’єднує 14 бібліотек міста Житомир.

Ольга Токарчук: «Суть культури полягає в безперервному напруженні й уявленні того, що нас оточує»

Нобелівська лауреатка Ольга Токарчук під час у 28 BookForum про роль культури у житті суспільства.

Читати далі

Вийти з тіні: писати фантастику в Україні

Фантастика в Україні — явище давно не з області фантастики. І хоча представники жанру досі виборюють собі місце на книжкових полицях, на українському ринку щороку з’являється все більше перекладних і вітчизняних авторів. Чи вигідно продавати фантастику? А писати? Це щось дитяче чи цілком зважене та доросле? Пошукам відповідей на ці питання присвячена розмова з Фантастичними talk(s) — п’ятьма письменницями, що популяризують фантастичний жанр.

«Дефіляда: Київ»: інтерв’ю з авторками псевдодокументального художнього подкасту про життя українських письменників

В Україні запустили перший літературно-художній подкаст, створений підлітками – «Дефіляда». «Дефіляда: Київ» — це не розмовний подкаст, де диктори обговорюють літературу чи розповідають про неї, а художній, де про життя українських письменників і письменниць читачі дізнаються із сюжетних псевдодокументальних історій, стилізованих під міські легенди. Подкаст створено за підтримки Українського культурного фонду.

Читати далі

У Запоріжжі впродовж листопада відкрили три оновлені бібліотеки

Впродовж місяця у місті відкрили три сучасних бібліохаби. Про це повідомила пресслужба Запорізької міської ради.

Читати далі

Українка перемогла на всесвітньому поетичному конкурсі у Парижі

У всесвітньому поетичному конкурсі Poésie en liberté п’ятнадцятирічна українська школярка Анна-Марія Баландіна та її твір Le Caricaturiste вибороли премію Deuxième Prix.

Читати далі