ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 4 (30)

#НОВИНИ_ТИЖНЯ

Розпочався прийом заявок на участь у виставці-ярмарку та програмі подій в межах Х Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал», що відбудеться 26–30 травня 2021 року. З огляду на карантинні обмеження цьогоріч Фестиваль відбудеться в гібридному форматі. Проте ми розуміємо цінність живого контакту літератури та її читачів, тому не відмовляємося від ярмаркової та подієвої частини в просторі Арсеналу.

Як саме зміниться фестиваль у зв’язку з загрозами пандемії, розповідає директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська-Люта.

Що турбує людство зараз найбільше? Пандемія та клімат. Цього року українські видавці представлять нам роздуми ведучого CNN Фаріда Закарії про світ у період постпандемії і Білла Ґейтса – про порятунок від кліматичної катастрофи. Також серед перекладних новинок 2021-го – історія кави та вина, дофамінова залежність, кіно й архітектура. З біографій відтепер українською читатимемо про Далю Грібаускайте, молодого Рейгана та Сьюзен Зонтаг. Також матимемо кілька нових коміксів й навіть графічних Sapiens Юваля Ноя Гарарі.

#ОСВІТА

В Україні стартував міжнародний флешмоб “Global Lesya Ukrainka 2021”

У Житомирі стартував міжнародний флешмоб “Global Lesya Ukrainka 2021” – онлайн-захід, присвячений 150-річчю від дня народження поетеси та драматургині Лесі Українки.

Мета флешмобу – вшанувати пам’ять Лесі Українки та привернути увагу до її творчості. Для участі у заході потрібно записати відео з читанням твору письменниці або зробити фото на фоні пам’ятника чи на вулиці, яка носить Лесине ім’я, та опублікувати це у мережі Facebook із хештегом “GlobalLesyaukrainka2021”.

#НАУКА

Розробка української вакцини від COVID-19: шлях, який потрібно пройти до кінця – академік Андрій Сибірний

Львівські науковці розробляють українську вакцину від COVID-19 під керівництвом директора Інституту біології клітини НАН України у Львові, професора, академіка Андрія Сибірного. До кінця року біологи планують створити вакцину, але потім її треба випробувати на тваринах і опісля – на людях. Чи запустять українську вакцину, якщо вона виявиться ефективною, у промислове виробництво – невідомо. Бо таких можливостей Україна не має. За найкращих умов українська вакцина може дійти до українців через рік-два.

#ЩОСЬ_ЦІКАВЕ

У Чернігові створюють літературну школу для дітей

У Чернігові, на базі міської бібліотеки ім. М. Коцюбинського, створюють першу в місті дитячу літературну школу “Кошлатий Борушко”. Про це Укрінформу повідомила піарменеджер проєкту, письменниця та працівниця бібліотеки Олена Терещенко.

Великий перепис птахів. Хто такі бьордвотчери та як вони допомогли перерахувати пташине населення Європи

На початку грудня в Європі презентували друге видання «Атласу гніздових птахів». Попри майже цілковиту відсутність уваги до нього з боку широкого загалу, вихід цієї книги — безпрецедентна й важлива подія.

Від Кобзаря до Жадана: пʼять поетів, яких заспівали

Українські виконавці не завжди пишуть тексти пісень самостійно, інколи вони беруть їх з шевченківського «Кобзаря», збірників Ліни Костенко чи Сергія Жадана. З музикою поезія звучить інакше та отримує нових прихильників. Слухачі можуть навіть не здогадуватися, що рядки з популярної пісні вони вже колись бачили на сторінках книги. Вікенд зібрав п’ять поетів, чиї вірші перетворилися на музичні хіти.

Інформаційний дайджест № 4 (30) від 29.01.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України