ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 3 (29)

#НОВИНИ_ТИЖНЯ

2021 — рік для промоції читання. Чому? Книжкова галузь в Україні намагається закріпити положення на ринку енний рік поспіль. Але, на жаль, зараз тенденція така: зменшення тиражів та закриття книжкових магазинів. І однією з причин є те, що серед українців більше тих, хто не читає. Пасивне скролення гаджетів поступово перемагає активне читання. Культури споживання книг, як у Європі чи Америці – у нас немає.

Це виключно кількісне вимірювання музейної діяльності залишилося нам у спадок від радянської системи, коли музеї працювали як установи пропаганди. Логічно, що в тоталітарній державі кількість оброблених пропагандою могла визначати якість роботи. Натомість сьогодні мала б важити унікальність кожного музею (ви не знайдете двох абсолютно тотожних музейних колекцій), унікальність соціокультурного контексту і, головне, яким є вплив музею на розвиток суспільства. Але в діючому правовому полі невеликі за площею музеї, які, втім, достойно працюють і справді мають вплив на свою громаду, не мають законних шансів отримати більше фінансування. А великі музеї самими вимогами до звітності не вмотивовані змінюватися: якісні показники, які стимулювали б орієнтуватися на сучасні запити, стають вторинними і головною метою залишається кількість у будь-який спосіб.

#ОСВІТА

Пандемія може назавжди змінити вищу освіту

Пандемія COVID-19 зумовила і продовжує викликати безліч соціальних змін і трансформацій. Обговорюючи їх, перш за все мають на увазі негативні економічні наслідки, проблеми системи охорони здоров’я і медицини, проблеми психологічного характеру, які породжуються різким обмеженням соціальних контактів.

#ЕКОЛОГІЯ

Що таке мікропластик? Звідки він береться та як впливає на довкілля?

Мікропластиком називають всі пластмасові частинки розміром менш як п’ять міліметрів. Такі крихітні пластмаси часто зустрічаються в косметичних та гігієнічних засобах як абразиви (наприклад, у зубних пастах чи гелях для душу), але ще частіше вони є уламками більшого шматка пластику, що розпався під дією фізичних чинників, головно, ультрафіолетового випромінювання. Одним із найважливіших джерел мікропластику є наш звичайний одяг із синтетичних матеріалів.

#ЩОСЬ_ЦІКАВЕ

Коли розетки стануть непотрібними і скільки часу залишилось до бездротової електроенергії

Наука змогла зробити гаджети майже повністю бездротовими, але один рубіж залишається нездоланнми – електроенергія. Так, смартфони можна заряджати без підключення кабелем до зарядного пристрою. Однак кабелем підключений зарядний килимок, а зсунути смартфон з цього килимка на кілька сантиметрів дорівнює зупинці заряджання. І навіть така технологія може передавати крихти енергії, чого досить для заряджання смарт-годинника або смартфона і катастрофічно мало для ноутбука або телевізора. Тож чи варто чекати бездротову електроенергію?

Чи будуть зими сніжними, а весна без заморозків? Які зміни клімату очікують українців?

Останнє десятиліття, згідно з даними служби моніторингу клімату Copernicus, виявилося найтеплішим із зареєстрованих, а усі температурні показники в Європі побив минулий рік. Що очікувати від кліматичний змін українцям? До яких наслідків вони призведуть, і чи буде сніжити впродовж цієї зими?

Інформаційний дайджест № 3 (29) від 22.01.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України