ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 27 (53)

Стартував книжковий конкурс Best Book Award 2021

В Україні стартував масштабний книжковий конкурс Best Book Award 2021 — щорічна головна премія Львівського міжнародного BookForum, якою з 1995 року відзначають найкращі українські книжки. Організатором конкурсу є ГО «Форум видавців» за підтримки Українського культурного фонду. Подати книжку на конкурс можна до 30 серпня.

Вперше за 311 років Конституцію Пилипа Орлика доставили в Україну

В Україну зі Швеції до 30-ї річниці Незалежності доставили Конституцію Пилипа Орлика. З 16 серпня документ буде на виставці у Софійському соборі.

Від Нової Каховки до Нью-Йорка

Учениця 10-А класу загальноосвітньої школи №1 з Нової Каховки Вікторія Панченко відзначилася у Genius Olympiad (Олімпіаді геніїв), що проходить щороку у США. Це міжнародний конкурс екологічних проєктів учнів середніх шкіл. Розробка Вікторії «Modern methods of phytoremediation of rivers» («Сучасні методи фіторемедіації річок») удостоєна бронзової медалі.

Літературний конкурс «Кримський інжир» 2021

Кримський Інжир/Qırım inciri оголошує четвертий конкурс поетів, прозаїків та перекладачів! Прийом робіт триватиме до 31 жовтня 2021 року.

Читати далі

Про весілля й лихе зілля: народознавчий наукпоп

У черговій добірці випусків авторської рубрики «Своя сорочка» на радіостанції «Львівська хвиля» (за травень–червень 2021 року) старший науковий співробітник відділу етнології сучасності Інституту народознавства НАН України (Львів) кандидат історичних наук Леся Горошко-Погорецька розповідає про деякі весільні звичаї українців, особливості вдовування у традиційному українському селі та косовицю рослинності, не бажаної у сільському господарстві.

Вікіпедія:Проєкт:Тематичний тиждень/Мовознай

#мовознай — це марафон із вичитки та поліпшення статей в українській Вікіпедії, приурочений до 30-ї річниці незалежності України. До участі запрошуються всі охочі зробити свій внесок у якість текстів статей Вікіпедії українською. Організатор — громадська організація «Вікімедіа Україна». Марафон відбувається за підтримки Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя. Активні учасники й учасниці отримають відзнаки від організаторів та долучаться до покращення найбільшої онлайнової енциклопедії українською мовою.

Читати далі

Проведення часу серед дерев пов’язали з кращим здоров’ям мозку дітей

Дослідження вчених із Великобританії вказує, що ментальне здоров’я дітей пов’язане з тим, із яким природним середовищем вони контактують частіше. Так, діти, які більше часу проводять серед дерев мають кращі когнітивні здібності та менше емоційних і поведінкових проблем, ніж, наприклад, ті, що проводять більше часу біля водойм. Про це йдеться у дослідженні в журналі Nature Sustainability.

Доктор Робот. На що здатні сучасні медичні роботи?

Ми часто могли бачити, як у фантастичних фільмах роль лікарів частково або повністю замінили роботи. Вони діагностують хвороби, назначають лікування, проводять операції та зцілюють хворих за лічені години. На те вони й фільми, щоби перебільшувати та вражати, так?

Читати далі

Літературний челендж: що зробити книголюбам у 2021-му

У новому році ми традиційно обіцяємо собі прочитати 20, 50 чи навіть 100 книжок. Щоб втілити цей план у реальність, пропонуємо доповнити його літературними завданнями, які урізноманітнять ваш читацький досвід і надихатимуть читати ще більше. Обирайте цікаві ідеї для своєї книжкової New Year Resolution, які ми спеціально оновили для цього року.