ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 25 (51)

ВookForum оголосив фокусну тему та її куратора

Стала відомою фокусна тема 28 BookForum та її куратор. Про це повідомила прес-служба BookForum.

Радомир Мокрик: «Українська культура — це далеко не “квартал”»

У 1960-х Василь Симоненко возив із Черкас до Києва Миколі Вінграновському картоплю. І це не байка. Той cамий Симоненко, чиї вірші вивчають у школі і кого ще називають шістдесятником. Про покоління, яке йменують «новою хвилею в українській літературі», чимало пишуть у підручниках. Однак зазвичай подають звиклий набір біографічних фактів. Зовсім по-іншому, без «бронзової поволоки», розповідає про героїв того часу Радомир Мокрик, науковий працівник Інституту східноєвропейських студій філософського факультету Карлового університету, львів’янин, який уже сім років мешкає у Празі.

Зі 107 команд. Українські школярі посіли шосте місце на міжнародній олімпіаді з математики

В цілому українці заробили три золота (Захар Наумець – третє місце серед 600 учасників), Андрій Коврігін, Ігор Пиляєв), два срібла (Святослав Денисков, Климентій Золотарьов) і одну бронзу (Микита Харін).

Мікробіолог Олена Мошинець: “Лікарі щиро вірять, що в ситуації, коли антибіотик не спрацьовує, винен пацієнт”

“А що ж ви хочете? Спочатку антибіотики приймаєте на власний розсуд, а потім хочете, щоб у лікарні вони на вас подіяли?” Аналогічні тези часто можна почути від лікарів. Проте чи так це насправді? З якої причини не діють антибіотики в наших реанімаціях? Наскільки реальною є проблема стійкості до антимікробних препаратів? 

Читати далі

У Києві з’явиться Музей сучасного мистецтва

Столична влада готова запропонувати локацію для розміщення культурного об’єкта нового типу, що враховуватиме всі запити суспільства та матиме величезний потенціал. Про це повідомила директорка Департаменту культури КМДА Яна Барінова під час хакатону «Передчуття місця. Де робити Музей сучасного мистецтва?»

Літня мандрівка до крижаної Антарктиди: в Одеській національній науковій бібліотеці відкрилася унікальна виставка з нагоди 25-річчя антарктичної станції “Академік Вернадський”

На виконання Указу Президента України № 31/2021 від 29.01.2021 року «Про відзначення 25-ї річниці заснування антарктичної станції “Академік Вернадський”», враховуючи вагомий внесок українських учених у комплексні наукові дослідження в Антарктиці, їх загальнодержавне та міжнародне значення та з метою забезпечення подальшого просування економічних та наукових інтересів України у світі Одеська національна наукова бібліотека спільно з Національним антарктичним науковим центром (НАНЦ) презентують інформаційно-просвітницький проєкт «Літня мандрівка до крижаної Антарктиди».

Читати далі

Оголошено довгий список номінантів Букерівської премії

13 письменників потрапили до довгого списку Букерівської премії (Booker Prize). Про це йдеться в повідомленні, опублікованому 27 липня пресслужбою Фонду Букерівської премії, однієї з найпрестижніших нагород у галузі літератури англійською мовою.

На норвезькому архіпелазі побудують сховище для музики на випадок апокаліпсису

Невдовзі на арктичному острові поблизу Північного полюса відкриється бункер, де на глибині 305 метрів протягом наступних 1000 років гратиме найрізноманітніша музика: від The Beatles до пісень корінних племен Австралії. Про це повідомляє Billboard.

Читати далі