ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 23 (49)

З 16 липня запрацюють норми мовного закону у культурі: що зміниться

З п’ятниці, 16 липня, набудуть чинності нові норми закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Вони забезпечують обов’язковий дубляж або озвучку фільмів, проведення мистецьких та видовищних заходів, а також екскурсійного обслуговування українською.

Фонд досліджень важливий для науки, але потребує вдосконалення

Не секрет, що проблеми розвитку української науки для більшості чиновників стоять на чільному місці з кінця. І, на жаль, у цьому їх важко звинуватити: суспільство вимагає швидкого й простого вирішення наболілих проблем, а інвестиції держави у науку та технології у кращому разі дадуть плоди аж через кілька каденцій Верховної Ради і президента. Саме тому громадське обговорення результатів першого року діяльності Національного фонду досліджень (НФДУ), що відбулося з ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, можна тільки вітати.

Богдан і Наталія Тихолози: «Ми прагнемо перетворити ім’я Франка на бренд світового значення»

«Для нас він ― не пам’ятник із постамента, а жива людина». Так франкознавці Наталія та Богдан Тихолози говорять про Івана Франка, якого ми всі звикли називати Вічним Революціонером, українським Каменярем і генієм. Однак для подружжя поет ― не просто предмет наукових студій, а, як вони самі жартують, ― майже рідня.

Оголосили умови проведення іспитів з української мови у бібліотеках

Українська бібліотечна асоціація оприлюднила умови, яких мають дотримуватися пункти складання іспитів на визначення рівня володіння державною мовою. Про це йдеться на сайті УБА.

Читати далі

«Люблю хімію за те, що вона дає змогу постійно створювати щось нове»

Інтерв’ю доктора хімічних наук Наталії Щербань (Інститут фізичної хімії імені Л.В. Писаржевського НАН України).

Флешмоб на підтримку тризуба, малого герба України. Що пишуть в соцмережах

Культурна спільнота об’єдналася проти зміни тризуба на “великий” державний герб. У соцмережах розпочався флешмоб, де історики та письменники пояснюють, чому цього не потрібно робити.

Читати далі

Радіотелескоп УТР-2: українські очі у Всесвіті

Перша у світі наземна реєстрація вкрай слабких сигналів від блискавок в атмосферах інших планет відбулася в Україні! Побудований п’ятдесят років тому гігантський радіотелескоп під Харковом продовжує працювати і збагачувати наші знання про Всесвіт.

Читати далі

Науковці розказали, як на здоров’я людини впливають перепрацювання

Експерти наголошують, що якщо немає чітких меж між домом та роботою – наслідки можуть бути серйозні.

Читати далі

Кохати, пекти та шукати вбивць: 5 книг для відпустки

Відпустка — це не тільки пляж із білим піском або гамак під вишнею, а ще (теоретично) час, коли можна почитати, нікуди не поспішаючи. Звичайно, навантажувати себе філософськими проблемами чи похмурими роздумами про долю людства, наминаючи малину, не хочеться, тому Вікенд підготував підбірку книг, які читаються легко та приємно.