ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №23

#НОВИНИ_ТИЖНЯ

Цьогоріч розпочав свою діяльність Національний фонд досліджень України, покликаний докорінно змінити принципи фінансування наукових досліджень та розробок в Україні. Наукова громадськість бурхливо обговорювала умови, перебіг і результати перших конкурсів наукових проєктів, висловлюючи невдоволення умовами та критикуючи різні сторони діяльності Фонду. Члени Наукової ради НДФУ вважають за потрібне розповісти докладніше про те, як працював Фонд цього року і чим були зумовлені проблеми в його роботі. Отже, здобутки, виклики й уроки діяльності НФДУ у 2020 р.

Пандемія спричинила серйозні зміни у діяльності культурних інституцій, формах відвідування та способах взаємодії з мистецькими творами. Йдеться не лише про те, що деякі інституції не витримали форс-мажорних обставин та вимушені були завершити діяльність або переналаштовувати роботу. Однією із проблем став онлайн-формат, що хіба в короткостроковій перспективі видається правильним рішенням. У певний момент дистанційні фестивалі та віртуальні тури музеями замістили фізичну присутність, і цю заміну відчули всі.

#ШТУЧНИЙ_ІНТЕЛЕКТ

Зазвичай виділяють чотири історичні стадії діджиталізації видавничого бізнесу. Технології стали на службу обліку та звітності, діджиталізувалися виробничі процеси, завершилося формуванням таргетованої реклами в соціальних мережах.

#РОЗВИТОК

Суспільство бурхливо обговорює обов’язкове ЗНО з математики для випускників шкіл. Є сподівання, що це має покращити якість вітчизняної математичної освіти. А вона, як засвідчило міжнародне порівняльне дослідження PISA, в нас далеко не така висока, як хотілося б. Цікаво, як країни — лідери дослідження досягли високих результатів?

#ЩОСЬ_ЦІКАВЕ

Американські психологи з’ясували, що люди, які розмовляють іспанською та англійською мовами, можуть по-різному відчувати відчуття болю.

Сотні митців підписали відкритий лист до глави держави — для захисту єдиної в Україні архітектурно-будівельної книгозбірні.

Слово «пельмені» бордового кольору. Дотик до листя на запах як метро. Смак води звучить як удар по склу. Від 2% до 4% населення землі справді відчувають усе не так, як більшість – вони синестети. Розповідаємо, що таке синестезія, як з нею живуть, де зустріти цей феномен у масовій культурі і як він допомагає навчати несинестетів.

Інформаційний дайджест №23 від 11.12.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України