ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №21

#НОВИНА_ТИЖНЯ

МОН КАРДИНАЛЬНО ЗМІНИТЬ ПІДХОДИ ДО ВІДБОРУ ШКІЛЬНИХ ПІДРУЧНИКІВ

Міністерство освіти і науки України цілком поділяє занепокоєність громадськості щодо наявності помилок, неточностей та недоречного контенту в шкільних підручниках, які надруковані протягом останніх кількох років. Зважаючи на це, МОН розпочало перегляд чинної системи експертизи шкільних підручників, у межах якого передбачено й удосконалення нормативної бази про Конкурс серед авторів. Зусилля Міністерства також будуть спрямовані на вдосконалення порядку організації навчання експертів, які відбирають підручники. Вони мають отримувати належну оплату за свою роботу та нести відповідальність за контент.

#КНИГИ

УПЕРШЕ ЗА ЧАСІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНЦІ ВІДДАЮТЬ ПЕРЕВАГУ КНИГАМ УКРАЇНСЬКОЮ

Ірина Батуревич: Ми досліджували читання саме як дозвілля, як людина обирає самостійно, має для цього певну мету. Дуже хотілося показати, які питання може вирішити читання, чи може воно мати вплив на життя. Ми виявили, що читання справді має вплив на якість життя людей. Люди, які читають, менше страждають на депресії та частіше досягають успіху.

#АВТОРИ

5 ПРОЗОВИХ НОВИНОК ВІД УКРАЇНСЬКИХ АВТОРІВ

Не зле згадати про побутових українських демонів – щоденні родинні кошмари та жахи, які живуть у замкнених стінах міських багатоповерхівок. Їх теж незле вшанувати літературним харчем – може, тоді не так дійматимуть у повсякденному житті. Тим паче, що цьогорічна українська література багата на такі сюжети.

#ЩОСЬ_ЦІКАВЕ

СПРАВЖНЯ ПРИРОДА ЕМОЦІЙ: ЩО ПРО ЦЕ СКАЖЕ МОЗОК?

Завдяки своїм батькам, ми переконалися, що відведення погляду сигналізує про брехню, а раптовий рум’янець — про сором. Що, коли я скажу, що такі переконання відносні, і сучасна наука поступово спростовує їх? Чи будете ви здивовані? А може вам просто буде байдуже? Кожен з нас знайде свою відповідь. Це і є першим доказом того, що світ емоцій не універсальний. Далі розберемо, чому так і для чого нам це знати.

ЕКСПЕРИМЕНТ ЕЛЕН ЛАНГЕР: СТАРІСТЬ ІСНУЄ ЛИШЕ В НАШІЙ УЯВІ

Всі ми знаємо, що людині стільки років, на скільки вона сама себе відчуває. Але навряд чи хтось серйозно сприймає цю фразу, адже нас привчили, що кожен з нас неодмінно повинен старіти, з усіма наслідками, що з цього випливають і рештою не дуже приємних обставин. А що якщо ми скажемо вам, що старість і згасання – це наш вибір, від якого можна відмовитися?

ТЕХНОЛОГІЧНІ МАСКИ. ЩО МИ НОСИТИМО У ЦЮ ТА МАЙБУТНІ ПАНДЕМІЇ

Одноразові блакитні маски — не єдиний варіант захисту від COVID-19 у переповненому транспорті та громадських місцях. Хтось носить саморобні маски з тканини, хтось — захищається іншими підручними засобами. «Процес» розібрався, які існують технологічні варіанти захиститися від коронавіруса.

Інформаційний дайджест №21 від 27.11.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України