Книжковий Арсенал 2021: що почитати, послухати
та подивитися 

Після тривалої перерви до Києва повертається Книжковий Арсенал – одна з найважливіших літературних подій країни. Фестиваль відбудеться з 23 по 27 червня.

Читати далі

Цієї статті не існує, якщо ви її не прочитаєте.
Вісім цікавих фактів про квантову фізику 

Світ квантової фізики здається нам чимось неймовірно складним. Взагалі-то, так і є. Однак тут ми спробували зібрати цікаві поняття і розібрати їх дохідливою мовою.

Василь Стефаник у світлі історіографічної
та культурної рецепції
До 150-річчя від дня народження

У статті висвітлюються стильові та жанрові риси творчості Василя Стефаника, які потрапили в епіцентр історіографічної й культурної рецепції. Розглянуто основні тенденції та метаморфози, що спричинили кардинальні зміни його сприйняття в українській думці. Проаналізовано причини використання творів В. Стефаника у політичних концептуалізаціях та ідеологічних кампаніях. Обстоюється теза, що кардинальна зміна рецепції пов’язана із загальнолюдськими вимірами творчості В. Стефаника.
Читати далі

Хейт чи попит: що робити з культом Булгакова в Києві

Чи існує у Києві культ Булгакова і як він міг сформуватися? Письменниця, філологиня та історикиня міркують, чому у булгаковському питанні потрібний не хейт, а альтернатива.

Скарби копірайтера: 10 книжок для всіх, хто працює з текстом та просуває бренди

Як написати так, аби пост, історія на кілька сторінок чи книжка заворожили читачів? Головне — не боятися пустого аркуша і мати кілька настільних книжок, що допоможуть створити унікальні тексти. Зібрали для вас літературу, конче потрібну для роботи копірайтерів, журналістів, маркетологів і блоґерів. Більшість згаданих книг ми в Yakaboo використовуємо мало не щодня.

Хаби цифрової освіти: У сільських бібліотеках Хмельниччини з’явилася унікальна можливість 

До бібліотечної системи міста приєдналися ще 14 бібліотек, які обслуговують села та стали частиною Хмельницької міської територіальної громади

Мозкові чіпи дали змогу паралізованому чоловіку писати від руки подумки

Американські винахідники розробили нейрокомп’ютерний інтерфейс та алгоритм штучного інтелекту, які працюючи в парі, перетворюють думки паралізованого пацієнта про письмо від руки у текст на екрані комп’ютера. Технологія дала змогу учаснику дослідження набирати текст зі швидкістю близько 18 слів на хвилину, що швидше, ніж дозволяли попередні технології нейрокомп’ютерних інтерфейсів. Своїми успіхами науковці поділилися в журналі Nature.

Їжа в радянському кіно. Чому історики вважають це ключем до розуміння нас самих

“Губит людей не пиво”, “Икра заморская, баклажанная”, ” Вася, тараньку” – чи звертаєте ви увагу, що їдять чи п’ють герої фільму? Особливо, якщо це радянський фільм. Разом з доктором історичних наук Оленою Стяжкіною ведуча ефіру на Радіо Культура Олена Брайченко розбиралася, як радянські режисери зображали їжу і чому це питання цікавить істориків.

На кону великі гроші. Вчений і Youtube-блогер побилися об заклад через закони фізики

Дерек Мюллер, творець науково-популярного каналу Veritasium на YouTube і Олександр Кусенко, професор фізики Каліфорнійського університету уклали парі на основі фізичної проблеми, яку вчені не можуть вирішити протягом десятиліття.

Інформаційний дайджест № 20 (46) від 25.06.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України