ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №20


Вижити серед фейків: 12 книжок про інформаційну добу

У сучасному інформаційному просторі небезпеки чекають на нас всюди. Фейки та дезінформація, псевдонаукові дослідження та хайпові новини, бульбашки фільтрів і плагіат – усе це просто зводить з розуму. Але повернути контроль над своїм цифровим життям можливо. Як оминати підводне каміння інформаційного океану, розповідає команда науково-популярного медіа «Куншт» у новому наративному подкасті «Пост Правди», що виходить за підтримки Українського культурного фонду (УКФ). У межах цього проєкту було записано понад 40 інтерв’ю з українськими та міжнародними експертами, які говорили й про книжки, що допоможуть розібратися у сучасних інформаційних потоках. Пропонуємо вам ознайомитися з деякими з них у нашій добірці.


Панцир, жабри, два крила.
Навіщо авіаінженери спостерігають за жуками, совами й окунями

Ми знаємо безліч прикладів того, як вчені надихаються тваринним світом та полегшують нам життя новими технологіями. Від світловідбивачів на дорозі, які імітують котячі очі до хірургічних інструментів, створених на прикладах паразитичних ос чи восьминогів. Так само авіаінженери також не витрачають часу й навіть цікавляться не лише бьордвотчінгом, як може здатися на перший погляд, а і твердокрилими та рибами. Тож чим літакобудуванню, крім крил птахів, стануть у пригоді броненосні жуки та європейські окуні?


Штучна шкіра може замінити електронний годинник

Вчені зі США представили штучну шкіру, яка може в майбутньому замінити фітнес-пристрої. Вона може розтягуватися, не порушуючи роботу.

Навушники непотрібні: девайс SoundBeamer транслюватиме музику в голову

Розробники з ізраїльської компанії Noveto Systems довели, що для індивідуального прослуховування музики навушники необов’язкові. Створений ними пристрій SoundBeamer транслює треки безпосередньо в голову. Передача звуку в мозок відбувається через барабанну перетинку.

Бах танцював би під музику штучного інтелекту

Чи може штучний інтелект створювати мистецтво? А якщо й так, то наскільки «людським» воно буде? Про це йде розмова у новому епізоді подкасту «Проєкт інтелект» журналіста Андрія Бродецького та розробника і блогера Олександра Гончара.

Британський словник назвав “локдаун” словом 2020 року

Британський тлумачний словник Collins English Dictionary обрав словом цього року “локдаун”. Частота його використання у 2020 році зросла на шість тисяч відсотків.

Інформаційний дайджест №20 від 20.11.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України