ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №19

П’ять винаходів, що змінюють життя: тріумфи українських дітей-науковців

Рання діагностика раку, робот-рятівник, екозелень, вирощена штучним інтелектом, — це лише деякі винаходи українських підлітків.

Не книжками єдиними

Як письменники й письменниці запускають YouTube-канали, змінюють професію, експериментують і допомагають собі та колегам у час кризи.

Літературні конкурси та як до них підступитися

Дивишся на друзів і здається, що кожен другий вже написав та видав свою книжку. А інші як раз збираються це зробити. Невже це так просто? І так, і ні. Письменниця Наталія Довгопол поділилася власним досвідом участі у літературних конкурсах: як збільшити свої шанси на перемогу, чи варто подаватися на усі поспіль, як реагувати, якщо нічого не виходить, та чому це трошки схоже на рулетку.

Як роботи дивляться на світ, яке вино їм смакує та чому Ілон Маск знову проти всіх

Роботи зараз як ніколи схожі на людей і справа не в їхній антропоморфності. Певною мірою можна сказати, що вони копіюють людські органи чуття: у них є слух, зір, нюх і навіть відчуття дотику та смаку. І саме сенсорні системи забезпечують “зв’язок” із реальністю і нам, і роботам. Щоб сприймати світ в усій його глибині, необхідно уявляти відстань до об’єктів, їхню форму, розмір. Тому, наприклад, щоб навчити робота хоча б відрізняти людину від дерева, інженери щодня шукають нові способи подарувати їм зір.

Дванадцять звичок впевнених у собі людей

Впевненість у собі має безліч форм, від зверхності і зарозумілості Флойда Мейвезера до тихої віри Джейн Гудолл. Справжня впевненість у собі як протилежність помилкової, за допомогою якої люди маскують свої недоліки, цінна сама по собі.

Які лапки краще використовувати у науковій роботі

Коли ми починаємо замислюватися над написанням наукової роботи, то зазвичай спрямовуємо усю свою увагу на пошук інформації в інтернеті. Ми перечитуємо десятки сайтів, йдемо до бібліотеки та передивляємось схожі роботи, які були написані попередниками.

Інформаційний дайджест №19 від 06.11.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України