ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №18

Книжки та патенти на висоті:

як працює головна науково-технічна бібліотека країни

Як бібліотека може допомогти українській антарктичній станції з ремонтом обладнання? Для чого записуватися у наукову бібліотеку пересічним киянам? Де шукати сучасні журнали про коштовне каміння, садівництво, виноробство, клинки, авіацію та інші цікаві речі? Вікенд завітав у Державну науково-технічну бібліотеку України (ДНТБ України), аби дізнатися про історію та сучасність, зробити ефектні фото та випити смачної кави.

Ігри розуму. Український математик Віталій Сенін про красу науки, нелюбов до ІТ та безперспективність повернення

Пристрасть Сеніна — абстрактне мислення й пошук ідеї, яка приведе до розв’язку задачі. Зараз він навчається в аспірантурі Берлінського технічного університету, досліджуючи нерозв’язані проблеми математики. Він зручно вмощується в кріслі у своєму офісі й намагається пояснити — чому математик схожий на художника, як правильно викладати, щоб закохатись в цю науку, та чому не планує повертатись до України.

Зоологиня Євгенія Яніш проїхала 2 200 км Монголією, брала в експедицію дітей, тримала вдома крука

Євгенія Яніш з дитинства любила тварин і завжди цікавилася подорожами. Саме тому вона є науковим співробітником Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, а також має ступінь кандидата біологічних наук. У науці вона вже понад два десятиліття. Інститут зоології, де працює Євгенія, розташований в одному приміщенні з природничим музеєм, у центрі Києва.

У Києві з’явиться Мистецька алея

В листопаді у Києві, на вулиці Бориса Грінченка з’явиться Мистецька алея. Це 10 артоб’єктів, виконаних у різних техніках, присвячених 10 визначним персоналіям та явищам культури. Проєкт реалізовує громадська організація «Простір 500» у партнерстві з Українським інститутом та Українським інститутом книги за підтримки Українського культурного фонду.

З’явилася перша маска з вбудованими навушниками

Вона захищає від патогенів, алергенів, подразників і допомагає слухати музику або розмовляти телефоном без перешкод.

Чому неможливо постійно навчатися

та розвиватися?

Сьогодні світ наповнений новими враженнями, відкриттями та інноваційними технологіями. Для того щоб залишатися конкурентоспроможними у кар’єрі та бізнесі, справді необхідно постійно навчатися, розвиватися і бути попереду на один крок. Коли здається, що кожна година дорогоцінна, складно викроїти час на відпочинок – а дарма.

У матеріалі розповідаємо, чому потрібно зупинятися, що відбувається з мозком під час відпочинку та як зрозуміти, що час натиснути «холд».

Як встигати виконувати 90% роботи до обіду:

16 порад

Не вистачає дня, щоб впоратися з усіма завданнями? Дотримуйтесь цих

16 порад, і у вас буде час не лише на роботу, але й на відпочинок.

Інформаційний дайджест №18 від 06.11.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України