ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №17

Український науковець — про експерименти CERN, роботу з суперкомп’ютерами

та дослідницькі виклики

За плечима в postdoctoral researcher Павла Свіріна досвід роботи в CERN у Женеві, а також в Брукхевенській національній лабораторії в США. Нині він займається інтеграцією суперкомп’ютерів в обчислювальне середовище ATLAS. Павло детально розповів про свій шлях у науці, експерименти в CERN, роботу з суперкомп’ютерами, а також про роль України в розвитку комп’ютерної галузі.

Чому я працюю бібліотекарем

З появою сучасних ґаджетів і пристроїв для читання ми все менше ходимо в бібліотеки і шукаємо друковані книжки. Ажде все, що потрібно, можна знайти у смартфоні. Так кажуть. Але чи так це насправді? bit.ua разом із всеукраїнською соціальною PR-кампанією «Читай & Фантазуй», яка реалізується за підтримки УКФ, розпитали чотирьох молодих бібліотекарів про специфіку їхньої роботи, читачів і фінансування.

Книжковий Instagram в Україні:
на кого підписатися

Читати книжки у наш час не просто корисно, це ще й красиво. Тому підтвердження — активний рух Instagram-блогерів, Instagram-відгуків та загалом постів в Instagram, пов’язаних із книжками. Ми зібрали для вас найкращі українські Instagram-акаунти про книжки й поговорили з їхніми авторами (авторками) про улюблені жанри, рекомендації, вподобання підписників та блогерство як таке.

Як відповісти на негативний коментар в соціальних мережах

Хочеться побажати, звичайно, поменше нам з вами негативу в коментарях, особливо несправедливих та образливих, та реальність підказує, що все ж варто знати, як вміло публічно реагувати на такі ситуації.

Українсько-американська компанія запустить супутник у 2022 році

Українсько-американська компанія EOS Data Analytics уклала угоду з південноафриканською компанією Dragonfly Aerospace про постачання високопродуктивних мультиспектральних камер HR-250 для оснащення власного супутника.

Романтичні пари розділили між собою фактори ризику серцевих хвороб

Результати дослідження науковців зі США вказують на те, що романтичні пари, які живуть разом, часто розділяють між собою звички та, як наслідок, фактори ризику серцево-судинних захворювань. Тож вчені вважають, що спеціально розроблені програми модифікації поведінки можуть принести користь не тільки безпосередньо пацієнтові, а і його партнерові. Дослідження опублікували у журналі JAMA Network Open.

Ген визначив схильність дітей до математики

Німецькі дослідники з’ясували, що ген ROBO1 бере участь у розвитку головного мозку, зокрема, відповідальної за розуміння чисел ділянки, та може частково визначати здібність в математичних науках. Про таке написали науковці у статті журналу PLOS Biology.

Інформаційний дайджест №17 від 30.10.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України