ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №16


Об’єднані Стусом

Півтора року тривали судові засідання за позовом Віктора Медведчука до видавництва Віват та Вахтанга Кіпіані через публікацію книги «Справа Василя Стуса». Урешті Медведчук захистив свою «честь і гідність», суд частково задовільнив його позов. Водночас піднявши нечувану хвилю солідарності українців довкола Василя Стуса.

Хороший приклад – заразний: 5 бібліотек, що змінили життя громади

У багатьох бібліотека й досі асоціюється з місцем, де лиш можна почитати книги чи періодику. Та є в Україні бібліотеки, що реалізують проєкти, які змінюють життя людей і навіть цілих громад. “Українська правда” розповідає про п’ять таких закладів з різних куточків України.

Як науковці знову стають суспільними авторитетами?
Чи конкурують між собою різні наукові проєкти? Звідки взявся запит на наукпоп та де послухати цікаві лекції популяризаторів? Як запросити до школи вашої дитини крутого науковця з цікавою лекцією? Про все це Вікенд розпитав співзасновниць проєкту «Дійсна наука» — кандидатку економічних наук Олену Казьміну і докторку фізико-математичних наук Катерину Терлецьку.

Ось про що нам розповіли.

Пророкуємо майбутнє: видавництва, друкарні й бібліотеки після пандемії

Десятки закритих видавництв, скорочення обсягів виробництва й працівників — такий результат перших місяців карантину для книговидання. Нескінченні акції й 75% знижки від книготорговельних мереж упродовж місяців, а також недобросовісна конкуренція не лише дезорієнтували читачів, а й знецінили книжку як продукт. Видавцям знову потрібно доводити, що вартість видання — не лише папір, а й робота багатьох фахівців. Проте навіть за таких обставин в Україні відкрилося кілька амбітних книжкових проєктів, до видавців, у яких досі не було пристойного сайту й активності в соцмережах, нарешті дісталася диджиталізація. Та й самі читачі почали сміливіше переходити на електронні книжки й аудіобуки.

Якщо статті поставили багато «лайків» –

її менше читали

Краще прочитати матеріал та залишити розгорнутий обдуманий коментар, ніж просто позитивний чи негативний рейтинг.

Учені розробили “антисонячну батарею”, яка може дешево виробляти електроенергію вночі

Учені вдосконалюють розробку так званої “антисонячної батареї” — панелі, яка здатна виробляти енергію вночі. Замість перетворення на електроенергію сонячного випромінювання цей винахід працює зворотним чином — він відправляє до космосу надлишок тепла. Це дозволяє доволі дешево освітлювати оселі та вулиці в темну пору доби.

Сімейні пари не стали з часом схожими одне на одного

Американські дослідники повторили на масштабнішому рівні дослідження 33-річної давності, щоб з’ясувати, чи справді сімейні пари з часом стають схожими одне на одного за виглядом, згідно з популярним уявленням. Результати досліду, в якому взяли участь понад 500 пар, не підтверджують цю гіпотезу, пишуть науковці у журналі Scientific Reports.

З’явилася серія нових подкастів Kult: Podcast

Подкаст про культуру. Про культових авторов, культові явища та культові епохи. Автори – Тетяна Огаркова та Володимир Єрмоленко. Наразі записано два епізоди — про Шарля Бодлера та Марселя Пруста. Найближчим часом очікуються епізоди про Ґете, Симону де Бовуар і сестер Бронте.

Інформаційний дайджест №16 від 22.10.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України