ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №13

 

Святкувати День бібліотек: Кличко на Троєщині, бібліотечний рок-н-рол від Савки

30 вересня в Україні традиційно відзначають День бібліотек. Щороку бібліотекарі вигадують нові формати святкувань. Торік Українська бібліотечна асоціація разом з Українським інститутом книги організували флешмоб «Бібліотеки повні людей». У 2018-му в бібліотеках грали у «книжкові піжмурки» й долали «бібліотечне безсоння». Цей рік, незважаючи на карантин, відзначився відкриттям нових бібліохабів – соцмережі рясніють красивими фото осучаснених бібліотек, в одну з яких навіть завітав міський голова Києва Віталій Кличко. Письменниця і співачка Мар’яна Савка, разом зі своїм тріо «Мар’яничі», зняла про бібліотекарів цілий кліп. А кілька видавців організували флешмоб, щоб з’ясувати, чи ходять українці до бібліотек.

 

Юлія Хомчин: «Культура здатна приносити гроші»

Юлія Хомчин 15 років працювала менеджеркою культурних проєктів. У «Дзизі» реалізувала не один – як от Jazz Bez чи Fort.Missia. А тоді пішла зі своїми ідеями розвитку культури у політику — стала депутаткою міськради. За ці п’ять років, що Юлія Хомчин працює в Львівській міськраді, у Львова з’явилась Стратегія розвитку культури, тут заснували Інститут стратегії культури (ІСК) і провели Конгрес Культури, а також започаткували низку ініціатив для містян.

Ігор Бровченко: «У нас наразі не катастрофа,

але є ймовірність украй неприємного розвитку подій»

Щодня українські медіа публікують новини про кількість нових інфікованих коронавірусною інфекцією, про госпіталізації та смерті. Та про що насправді свідчать ці показники? Тиждень.ua поспілкувався з доктором фізико-математичних наук, головою Робочої групи Президії НАНУ з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні, — Ігорем Бровченком про епідеміологічну статистику, порівняння другої хвилі в Європі та Україні, а також про реальну кількість хворих у нашій країні.

Ринок Big Data в Україні або як не проґавити свій шанс?

Згідно даних IBM Research, 90% усіх даних, створених людьми, з’явилися тільки останні 10 років. За таких темпів генерації даних через сто років кордон між фізичною та віртуальною реальністю може стати настільки розмитим, що відрізнити їх буде неможливо.

Більше, ніж магазин із продажу книжок

Як сучасні книгарні стають культурними осередками і формують власну систему цінностей.

Катерина Терлецька: ЗНО з математики має бути обов’язковим

Чому обов’язкове ЗНО з математики необхідне, які фактори провокують появу страху перед предметом, як вчителю зацікавити учнів математичною наукою та як математика стає в пригоді у «дорослому житті» УНІАН розповіла доктор фізико-математичних наук, керівник лабораторії прикладної математики Малої академії наук Катерина Терлецька.

10 порад для розвитку швидкочитання

Друзі хваляться, що за час карантину прочитали 100500 книг, а ви вже котрий місяць страждаєте над однією і тією ж? Швидкочитання — не талант, а навичка, і за бажанням її можна розвинути. Ділимося порадами, як навчитися швидко читати бізнес-літературу або подужати підручник у ніч перед іспитом і навіть запам’ятати прочитане.

Інформаційний дайджест №13 від 01.10.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України