ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №11


Академік Андрій СИБІРНИЙ: «Ми справді створимо вакцину від коронавірусу»

«Львівські науковці виграли ґрант на розробку вакцини проти коронавірусу» – з такими заголовками вийшли практично всі місцеві ЗМІ. Як львівські науковці можуть долучитися до вирішення цієї загальнопланетарної проблеми і загалом про стан фінансування науки в Україні – видання ZAXID.NET поговорило з директором Інституту біології клітини НАН України Андрієм Сибірним.


Гра почалася. Що означає офіційне визнання кіберспорту для Києва та України

Як в Україні з’явився кіберспорт та чи є нам ким пишатися у цій царині? Де у Києві проходили кібертурніри світового рівня та які масштабні перетворення відбудуться у цьому напрямку? Що це означає для індустрії, які зміни за собою потягне і чому це важлива подія для геймерів, Києва та всієї країни? Відповіді на ці та інші питання у матеріалі видання “Уікенд”.


Мережа про книгарню «Є» і російські книжки

Мережа бурхливо відреагувала на заяву книгарні «Є» щодо рішення про збільшення обсягів торгівлі російськими книжками. Пост про таке рішення набрав 3,6 тис. реакцій та 1,8 тис. коментарів. Видання “Читомо” дослідило реакції читачів з обох боків на цей допис, а також реакцію самої “Книгарні Є” на хейт у соцмережах.


Суспільний арт-проект “Бібліотека майбутнього”

Ви чули про бібліотеку майбутнього? Це суспільний арт-проект, який полягає у тому, щоб упродовж століття (2014-2114) збирати щороку твори популярних письменників і не оприлюднювати їх для загалу аж до закінчення проекту.

Історія найрозумнішої людини на Землі, про яку ви напевно ніколи не чули

Незважаючи на те, що ні Альберт Ейнштейн, ні, само собою, Ісаак Ньютон не проходили тест на IQ, вважається, що цей показник у них дорівнював 160 і 190 відповідно. Ці люди відомі всьому світу як безперечні генії. Але на Землі колись жив чоловік, чий інтелектуальний коефіцієнт оцінювався в районі від 250 до 300!

Ювал Ной Харарі: як Великі дані можуть знищити демократію?

У розмові з ведучим програми TED Radio Hour на NPR Ґаєм Разом, ізраїльський історик та публіцист Ювал Ной Харарі ділиться своїми поглядами на наслідки розвитку Штучного інтелекту (ШІ) та Великих даних. Видання “Science Ukraine” пропонує вам ознайомитися з перекладом цієї розмови.

Інформаційний дайджест №11 від 18.09.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України