ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №10

Виживе той, хто адаптується

Немає сенсу в черговий раз констатувати, що пандемія коронавірусу COVID-19 внесла свої корективи у життєдіяльність кожного із секторів креативних індустрій. Індустрія книговидання — одна з тих, яка сильно постраждала від сьогоднішньої кризи. Поки ще не можливо до кінця ні виміряти, ні осягнути обсяг втрат, які нас очікують, адже невідомо, коли люди повернуться до колишнього життя – завершиться період соціального дистанціювання і повноцінно відновиться робота всіх без винятку організацій та сфер життя суспільства.

Дев’ятий вал другої хвилі. Уроки та парадокси другої хвилі коронавіруса

Провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України Семен Єсилевський вважає, що протиепідемічні заходи, які вимагають від громадян свідомості, довіри до влади та один до одного в Україні не працюють і не працюватимуть вже ніколи.

Чи соромляться люди, що не читають, та інші питання до дослідників читання

Інститут книги анонсував всеукраїнське дослідження читання. Завдяки цьому дослідженню ми вперше зможемо дізнатися, як читання впливає на життєвий успіх і особистісний розвиток. Ба більше, уперше таке дослідження буде включати й масові опитування, і фокус-групи, а також уперше охопить школярів.

Обід із Олегом Дроздовим. Чому українцям варто перестати ностальгувати за архітектурою, якої ніколи не існувало

Олег Дроздов, архітектор з успішним досвідом роботи в Європі та США й автор двох будівель у Києві, які викликали гучні суперечки, в інтерв’ю журналу НВ докладно зупиняється на великих містах країни, пояснюючи, що в них добре, а що погано, і їсть лосося.

«Увесь цей текст написав робот. Тобі ще не страшно, людино?»

Редакція британського видання The Guardian запропонувала штучному інтелекту, який розробляє проєкт OpenAІ, написати колонку про те, чому роботи не є небезпечними і не збираються захоплювати людство. Нейромережа написала вісім варіантів із різними аргументами, а редактор вибрав «найкращі» частини з усіх версій і зробив з них один текст. «Бабель» публікує переклад повністю.

Топ-10 найбільших і найкрасивіших бібліотек Польщі

Тільки повні скептики будуть стверджувати, що бібліотека як інституція віджила своє. Зовсім ні! Сучасні бібліотеки – це не просто центри освіти та культури, а місце робочих і тематичних зустрічей, коворкінгу, спілкування і обміну ідеями, платформа для молодих письменників і захопливих читачів і сучасний технологічний центр.

Будні митця. Львів. В гостях у Мар’яни Савки та Івана Байдака, проєкт “До всіх своЇх”

До Львова за літературним шармом та особистими історіями. Прогулянка Львовом разом з Мар’яною Савкою та Іваном Байдаком із найцікавішими розповідями, найчуттєвішими віршами та найвшанованішими письменниками місцями. Відпочиньте, переглядаючи яскраві моменти цієї мандрівки. Проєкт “До всіх своЇх” реалізовується спільно з Українським інститутом книги.

Інформаційний дайджест №10 від 11.09.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України