ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 41 (67)

Книжковий ринок та гуманітарна політика: 7 кроків, які сприятимуть розвитку книговидавництва в Україні

Українська паперова книга, шляхом доцільних кроків вітчизняної гуманітарної політики, поступово та впевнено переходить до категорії трендів. Книга розширює межі свого існування та впливу. Це арт-об’єкт, а не тільки джерело інформації. З останніх позитивних досягнень для книжкової сфери стало оприлюднення проєкту державного бюджету на 2022 рік.

На премію Лесі Українки цьогоріч подали 80 творів

Понад 80 творів для дітей та юнацтва змагатимуться за премію імені Лесі Українки у чотирьох номінаціях.

Інна Сопрончук: Як і чому іноземці вивчають та цінують українську мову

Українська мова об’єднує та надихає на захоплюючі вчинки. Еквадорець  вчить її, щоб порозумітися зі своєю маленькою донечкою із Західної України. Молодий американець, вивчаючи історію своїх хоробрих предків- запорожців, робить собі тату із написом – «Це – відповідь козаків».

Тисяча назв виданих книг – і за жодну з них не соромно

Мені здається, що зараз в Україні складно знайти людину, яка хоча б раз у житті не тримала в руках книгу від Видавництва Старого Лева. Це яскравий бренд, під яким завжди видається якісна і цікава література, на котрій вже точно виросло ціле покоління, адже видавництву цими днями виповнюється 20 років!

Читати далі

Сергій Жадан: «Валєр Бондар — яскравий колоритний мистецький феномен Харкова»

Науковці Харківського літературного музею актуалізують за допомогою онлайн-виставки у «Віртуальному ЛітМузеї» постать українського художника-графіка Валєра Бондаря, навколо якого сформувалось вільне від радянських кліше і провінційних комплексів мистецьке середовище кінця 80-х років. Сергій Жадан був одним із тих молодих митців, які часто навідували Бондаря в його майстерні в ЛітМузеї. Тут у невимушеному спілкуванні творилося неймовірне творче середовище — з новими ідеями, творами, новою художньою мовою. Ділимося спогадами Сергія Жадана про легендарного харківського художника. Далі — пряма мова письменника.

УКФ запустив Програму «Дослідження. Освіта. Резиденції. Стипендії»

Український культурний фонд запустив Програму «Дослідження. Освіта. Резиденції. Стипендії» у межах якої можна подаватися на гранти у трьох лотах. Заявки приймаються до 31 січня 2022 року.

Читати далі

70% без інтернету, 26% – без опалення: чому українська бібліотечна система відчайдушно потребує осучаснення

Роздуми Генерального директора видавництва “Ранок” Віктора Круглова.

The New York Times назвала найкращі книжки 2021 року

Редактори The New York Times Book Review визначили перелік 10 найкращих книжок, виданих цього року. Його опублікували на сайті газети.

До добірки увійшли художні та наукові видання. Серед авторів − лауреатки Пулітцерівської та номінанти Букерівської премій.

Читати далі

Три прості кроки. Як прищепити дітям любов до читання

Світ докорінно змінився, але в ньому все ще є місце друкованому слову.