ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 32 (58)

Вічне бідкання українців, патріотизм знизу, трудові мігранти та нестрашний перепис – урок оптимізму від Елли Лібанової

Ми зустрілися з Еллою Лібановою на початку вересня, коли вщухли святкування 30-річчя Незалежності України, під час яких вона з рук Володимира Зеленського отримала на Майдані Орден княгині Ольги першого ступеня.

Чому не вистачає вчителів фізики і що з цим робити?

Про нестачу вчителів фізики та математики найчастіше пишуть у зв’язку з невеликою кількістю абітурієнтів, які стають студентами педагогічних спеціальностей фізико-математичних факультетів. Низькі бали вступників і мала кількість охочих вступати на ці спеціальності — дуже серйозна проблема для факультетів (вони втрачають ставки викладачів і спроможність забезпечити якісне навчання), але невелика кількість студентів не обов’язково означає проблеми з учителями.

Якщо з’ясуємо, чому китоподібні мало хворіють на рак, можливо, знайдемо терапію для людини — Павло Голдін, подкаст

Щорічно в рибальських сітках Чорного і Азовського морів гинуть до 20 тисяч морських свиней.

Музика сфер: «галасливі» атоми, блискавки на Сатурні, тиша на околицях Всесвіту

Про те, чим унікальний радіотелескоп УТР-2 і які відкриття українські вчені зробили з його допомогою, розповів у програмі «Задзеркалля» телеканалу «АТН Харків» заступник директора з наукової роботи Радіоастрономічного інституту НАН України (Харків) академік Олександр Коноваленко.

Читати далі

Пів царства за медаль: історія допінгу

Спортивні перемоги ще за часів стародавнього світу завжди супроводжувалися матеріальними благами і славою. Тож не дивно, що на зорі людської цивілізації, коли норми моралі істотно відрізнялися від сучасних, атлети користувалися практично всіма можливими засобами, аби перемогти. 

Кераміка самовідновилася після тріщин та подовжила строк експлуатації

Американські матеріалознавці знайшли таке поєднання карбіду з хромом та алюмінієм, яке не просто залишається стабільним в агресивних середовищах, а і заживляє собі тріщини разом з тим, як вони утворюються. Коли у матеріалі з’являється тріщина, його кристалічна структура внаслідок пластичної деформації утворює такі дефекти, які здатні як протистояти поширенню руйнування, так і його усуненню. Результати експериментів вчені опублікували у Science Advances.

Читати далі

Вчені розробили одяг, який заряджає гаджети

Група вчених з Фуньданського університету в Шанхаї розробила новий тип волокна, який накопичує енергію і заряджає нею техніку

Читати далі

Оголошено переможців фотоконкурсу Nikon Small World 2021

Фотогалерея.

Читати далі