ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 21 (47)

Готові до цифрового десятиліття? Вдосконалення навичок для вирішення технологічних викликів в Україні

У 2019 році лише 57% домогосподарств в Україні мали доступ до персонального комп’ютера, менше, ніж у всіх інших країнах Східного партнерства. Лише дві третини українських домогосподарств мали доступ до Інтернету (набагато менше, ніж у Білорусі, Грузії та Азербайджані), та всього 86% підприємств були підключені до Інтернету (порівняно зі 100% у Білорусі та 98% у Грузії) .

У Києві завершився ювілейний “Книжковий Арсенал”: як це було

У Києві завершився Х ювілейний “Книжковий Арсенал”. Культурний захід тривав 5 днів та зібрав понад 200 видавців, ілюстраторів та інституцій культури.

Конституція Орлика – це договір еліт, якого не існує в Україні навіть через 30 років незалежності 

Історик Олександр Алфьоров розповів “Українській правді”, в чому велич і трагедія життя Пилипа Орлика, як у 2008 році наркокур’єри у поїзді Москва – Київ мимоволі допомогли йому привезти в Україну фотоплівку з конституцією Орлика, чому українцям важливо припинити святкувати свої поразки, і чому для розуміння історичних подій важливо залізти в голову людини, яка творила ці події. 

Що ми дізналися про Золоту пектораль за останні 50 років: шлюбні коники та загадкові жерці

50 років тому, 21 червня 1971 року, у скіфському кургані Товста могила на Дніпропетровщині знайшли нагрудну прикрасу скіфського царя – Золоту пектораль.

Читати далі

Український кромлех епохи енеоліту старший за піраміди Гізи в Єгипті

Під Дніпром, у селищі Новоолександрівка на розкопках кургану вчені знайшли кромлех. Так називають споруду з вертикально вставленого у землю каміння, що утворює коло. Кажуть, що українському кромлеху – 5 тисяч років і він старший за піраміди Гізи в Єгипті.

Майже космос

Ця вкрита кригою й остуджена вітрами земля, де зосереджено близько 70% запасів прісної води, – наче інша планета. Вона не належить жодній державі і не має серед постійних мешканців представників нашого виду. В Антарктиді всі ми – гості. Близько чотирьох тисяч дослідників приїжджають сюди із жовтня по лютий, коли найтепліше. І близько тисячі залишаються зимувати.

Читати далі

Зробити міста прохолодніше допоможуть світлі дорожні покриття
Дослідники з Массачусетського технологічного інституту встановили, що збільшення відбивної здатності доріг і тротуарів дозволить в середньому на 1,4 ° C знизити температуру міського середовища і на 41% скоротити частоту настання жарких періодів

Читати далі

В Україні збирають кошти на оновлення електронного путівника бібліотеками

Українська бібліотечна асоціація оголосила збір коштів на оновлення сервісу “Бібліотека для тебе”. Кампанію проводять на сайті “Велика ідея”

Читати далі

Інтриги, романтика та екшен: 5 крутих історичних романів

Зі шкільних уроків ми непогано пам’ятаємо про Богдана Хмельницького, кріпацтво і мстиву княгиню Ольгу, але на цьому історія України не закінчується. Хочете почитати щось пригодницьке, романтичне і про наших? Вікенд підготував невелику добірку історичних романів українських авторів від Хмельницького до післявоєнних років, які а) заповнять білі плями і б) зовсім не про страждання.