ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 17 (43)

Культурне життя не може зупинитися. Як київські музеї переживають карантин — досвід NAMU і Мистецького Арсеналу

18 травня у світі відзначають Міжнародний день музеїв. Це щорічне свято, яке впровадили у 1977 році. НВ поспілкувався з Мистецьким Арсеналом та Національним художнім музеєм України — про виклики 2020−2021 років.

Наукою по ковіду | 5 причин, чому колективний імунітет до COVID, ймовірно, неможливий.

Переклад статті Nature

Чи замислювалися ви, хто шукає книжки для видавництв? Або хто читає рукописи? Нехай, якщо видавництво публікує дві книжки на рік, – цим можуть займатися редактори. А якщо треба видати сто книжок? За що братися, коли щороку з’являються мільйони нових назв?

Чи варто відмовлятися від вакцинації через страх тромбозів?

Біолог-генетик Оксана Півень Доктор біологічних наук, старший науковий співробітник відділу генетики Інституту молекулярної біології і генетики НАН України про те, як пов′язані вакцини і тромбози.

Перша ЕЕГ та боротьба за нейронауку: хто такий Володимир Правдич-Немінський

Західна Європа переживала яскравий прогрес у галузі нейронаук з середини XIX століття. Водночас Східна Європа, перебуваючи під управлінням консервативних імперій на кшталт Російської чи Оттоманської, мала суттєві адміністративні перешкоди для розвитку науки. Незважаючи на ці обмеження, вчені використовували всі можливості, щоб відвідати західні лабораторії та познайомитися зі свіжими методиками та ідеями.

Читати далі

Наука в Конотопі. Винаходи та досягнення місцевих дослідників, про які варто знати

Мало хто знає, що наука живе не лише в потужних лабораторіях мегаполісів, а й у невеликих містах, таких як Конотоп. Про наукові дослідження в галузі освіти Конотопа та винахід, який здатний врятувати життя людей під час вибуху в шахті, читайте в матеріалі Конотоп.City, підготовленому до Дня науки, який щорічно відзначається 15 травня.

Стали відомі переможці інклюзивного літконкурсу імені Дмитра Ружевича

Журі інклюзивного літературного конкурсу для дітей та юнацтва імені Дмитра Ружевича визначило переможців у трьох номінаціях. Імена лауреатів оголосили під час пресконференції в Українському кризовому медіацентрі.

Читати далі

Міський транспорт Риму перетворився на безплатну електронну бібліотеку

Мережа громадського транспорту Риму (ATAC) запустила проєкт “+Viaggi +Leggi” (“+Подорожі + Читання”), що дозволяє усім її користувачам безплатно завантажувати електронні та аудіокниги, а також музичні треки необмежену кількість разів. Про це повідомляється на сайті міської ради столиці Італії.

Контролер із пензлика допоміг погладити кота у віртуальній реальності

Інженери запропонували портативний пристрій із пензликом HairTouch, який через різницю у висоті щетинок дає змогу відчути тактильні відчуття у віртуальній реальності.

Читати далі

МЗС запустило цифрову бібліотеку для дипломатів – Джапарова

Міністерство закордонних справ України запустило цифрову бібліотеку для дипломатів. Як передає Укрінформ, про це повідомила у Фейсбуці перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

У столичному сквері встановили лаву у вигляді книг: фото

У сквері київських інтелігентів, що на вулиці Олеся Гончара, 9, відкрили арт-інсталяцію у вигляді лави «Усьому свій час».

Читати далі

Інформаційний дайджест № 17 (43) від 21.05.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України