ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 15 (41)

Прискорення логістики, перевидання та нові читачі

для незалежних книгарень – тренди часів пандемії

На платформі Re.Boot відбувся міжнародний воркшоп для фахівців книжкової галузі: «How to fix what is broken, and who can offer the best tool for that aim» (Як полагодити те, що зламане, та хто може запропонувати найкращий інструмент для досягнення цієї мети). Команда Читомо взяла участь у події, а також зафіксувала основні тези про зміни у видавничій справі й сценарії виходу з пандемійної кризи.

Хто такі літературні скаути, або Як в Україні читають книжки за гроші

Чи замислювалися ви, хто шукає книжки для видавництв? Або хто читає рукописи? Нехай, якщо видавництво публікує дві книжки на рік, – цим можуть займатися редактори. А якщо треба видати сто книжок? За що братися, коли щороку з’являються мільйони нових назв?

Як створити та видати книжку: історії від письменників

Як людина стає письменником? Скільки грошей за це отримує? Видавець — друг письменника чи суддя? Як взагалі шукати видавця? Вікенд розпитав українських авторів, як вони писали та видавали свої перші книжки.

«Дегустації книжок»: синергія мистецтв у цифровому форматі

Уже другий рік пандемія «сприяє» переходу в онлайн і, як наслідок, появі нових мистецьких форматів. Одним з таких стали «Дегустації книжок» — багатосерійний цифровий проєкт на межі літератури, театру, анімації та перформансу.

Читати далі

Паперові книжки купують краще за електронні — дослідження

Паперові книжки досі купують краще за електронні. Ця тенденція лише посилилася під час епідемії коронавірусу. Про це свідчать результати дослідження Statista’s Advertising & Media Outlook.

Металеві поверхні навчили самоочищатися, навіть водопровідні труби

Нова технологія випаровування солоної води, розроблена в Массачусетському технологічному інституті (MIT), значно спрощує очищення поверхні. Дослідження опубліковано в журналі Science Advances

Читати далі

Біодрук застосували для відновлення кістки та шкіри одночасно

Американські винахідники розробили технології біодруку, що дає змогу відновлювати одночасну кісткову тканину та м’які тканини шкіри. Для цього науковці застосували різні типи біочорнил, що подаються двома типами біодруку — екструзійним та струменевим. Перші успішні результати вчені продемонстрували на піддослідних пацюках та описали у статті журналу Advanced Functional Materials.

Як золото схиляє ракові клітини до «самогубства»: у чому цінність нового дослідження українських учених

За допомогою наночасточок золота українські дослідники доставили в ракові клітини особливі білки. Вони штовхають ці клітини до «самогубства» і роблять їх значно більш чутливими до відомих ліків. hromadske поспілкувалося з докторкою біологічних наук Оленою Кашубою, щоб з’ясувати, чи дозволить ця розробка ефективніше лікувати онкологічні захворювання.

Читати далі

Бактерії впораються. Знайдено спосіб очистити світовий океан від мікропластику

Мікробіологи розробили стійкий спосіб для видалення мікропластику, що забруднює довкілля — вони хочуть використовувати спеціальні бактерії.

Інформаційний дайджест № 15 (41) від 07.05.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України