ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №15

 

Науковий метод

 

Як працює наука і чому їй варто довіряти

 

У квітні цього року лауреат Нобелівської премії з медицини Люк Монтаньє заявив, що коронавірус SARS-CoV-2, який викликає COVID-19, це напівштучний вірус. Наукова спільнота спростувала цю заяву. І то не єдиний випадок: ЗМІ, представники міжнародних організацій та вчені іноді поширюють неперевірені або попередні результати, або взагалі конспірологічну та фейкову інформацію.

Вистояти й розвиватися

Як переживають кризу великі й малі українські видавництва та що роблять для того, щоб вийти з неї з найменшими втратами — у матеріалі “ЛітАкценту”.

Обличчя у ролі паспорту: перша в світі країна розпізнає обличчя як документ

Запроваджену в Сінгапурі технологію вже використовують у відділеннях податкової інспекції країни, головному банку та кількох інших сервісах.

Вчені навчилися відновлювати зламані кістки за допомогою конструктора

Вчені з університету Орегону здоров’я і науки розробили нову технологію для використання в ортопедичній хірургії.

Кухня – домівка для мікробів

На домашніх кухнях готують, їдять, освідчуються у коханні, сваряться, дивляться телевізор та проводять час із друзями. Кухня найчастіше асоціюється з затишком, це інтимний простір кожної домівки. Проте ми не єдині, хто вважає кухню своїм домом. Тут ведуть своє невидиме, але активне життя безліч мікроорганізмів. Хто вони, наші сусіди по кухні? З якими мікробами можна дружити, а від яких – чекати підступу. Про це в інтерв’ю для їzhakultura розказала мікробіологиня Олена Лівінська.

Якщо треба запам’ятати текст – забудьте про клавіатуру та пишіть рукою

Матеріал краще запам’ятовуватиметься, якщо його не друкувати на клавіатурі, а писати від руки. Це особливо актуально для школярів та студентів, а також інших людей, котрі записують лекції і часто роблять це за допомогою ноутбука. Написаний власноруч текст допомагає мозку вчитися та тренує пам’ять.

27 україномовних подкастів на будь-який смак: наука, культура, технології, медіа

Часом нашому мозку бракує інтелектуальних розмов, які допомогли би пізнати щось нове. Часом – цікавих історій на ніч. Корисну та пізнавальну інформацію, пояснення, відповіді на свої запитання та навіть натхнення ви зможете знайти у добірці україномовних подкастів від “Української правди. Життя”. Це подкасти про життя, здоров’я та науку, культуру, технології і те, як вони впливають на нас, про суспільство і політику, про ті питання, які турбують нас сьогодні і тривожитимуть завтра.

Обирайте, що вам до смаку!

Інформаційний дайджест №15 від 16.10.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України