ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 13 (39)

Як діджиталізувати бібліотечну систему й не наробити помилок

Впровадження усіх потрібних для сучасної бібліотечної системи структурних елементів та сервісів – справа складна. Знати, що треба робити, і мати послідовний план дій – це лише пів справи, адже найважливіше – пройти шлях від ідеї й до реалізації, який оголює цілу низку нових викликів.

Хто має стати виконавчим директором УКФ та яким буде нова стратегія Фонду. Інтерв’ю з Ларисою Мудрак

14 квітня Лариса Мудрак очолила Наглядову раду Українського культурного фонду, оскільки Михайло Захаревич склав повноваження за станом здоров’я.

В Україні запустили науково-освітній проєкт BOOKMINT`s

ГО «Форум видавців» та «Дитячі наукові студії» запустили платформу BOOKMINT`s, скеровану на популяризацію читання та інноваційних технік вивчення науки.

Читати далі

В Ужгороді відкрили виставку, присвячену століттю чеського коміксу

В Закарпатській обласній бібліотеці ім. Федора Потушняка запрацювала виставка до століття чеського коміксу “Тим часом в іншому місці”. Про це повідомила завідувачка відділом проєктної і соціокультурної діяльності бібліотеки Євгенія Напуда.

Читати далі

Під час пандемій потрібно читати

Чому? Тому, що читання – це можливість навчитися чомусь новому, це саморозвиток, уява, розширення словникового запасу, поліпшення пам’яті, і нарешті – це насолода від нової книги улюбленого автора або чудове відкриття нового, ні на кого не схожого автора, слова і ідеї якого западають вам в душу.

Zoom-втома виявилася сильнішою у жінок

Стенфордські дослідники дійшли висновку, що Zoom-втома у середньому сильніша у жінок, ніж у чоловіків. І частково це пояснюється тим, що жінки більше фокусуються на своєму відображенні під час відеоконференцій та переймаються ним, ніж чоловіки. Результати опубліковані в журналі Social Science Research Network.

Читати далі

Що в сучукрліт можна екранізувати: моторошні казки, чорні комедії та альтернативний хід історії

Українські кінематографісти не гребували національною літературою для сюжетної основи фільмів. Канони поетичного кіно “Тіні забутих предків” Сергія Параджанова та “Вавилон XX” Івана Миколайчука зняті за текстами Михайла Коцюбинського та Василя Земляка. Сьогодні в прокаті теж можна побачити екранізації сучасних авторів: “Дике поле” – за романом Сергія Жадана, “Віддана” – за Софією Андрухович, “Брама” – за п’єсою Павла Ар’є. Загалом, цих назв до 20 (згідно з “Вікіпедією” ще менше). Проте цей список можна доповнювати далі – згадуємо тексти сучасної української літератури, які можна зняти в кіно.

Що почитати під час локдауну: новодруки весни 2021

“Укрінформ” зібрали для Вас 18 нових книжок від українських видавництв.

Історії, що занурюють глибше, або книжки з доповненою і віртуальною реальностями

Для багатьох видавців і читачів питання «ґаджет vs книжка» досі постає саме як проблема, адже динаміка й технічні можливості віртуального світу переважають книжковий. Однак якщо розглянути це з іншого боку, то сучасні можливості допомагають розкривати книжкові історії глибше. Адже саме віртуальна і доповнена реальність дають змогу читачеві інтерактивно взаємодіяти із сюжетом, а не лише спостерігати за ним. Для нашого матеріалу ми вибрали успішні приклади кількох українських видавців, які вже використовують новітні технології у книговиданні.

Інформаційний дайджест № 13 (39) від 23.04.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України