ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 11 (37)

Національна електронна бібліотека: як це працює і навіщо Україні

Національна електронна бібліотека – одна з головних складових сучасних бібліотечних систем. Вона не лише допомагає систематизації великої кількості інформації, яка зберігається у фондах, але й забезпечує зручний доступ до національного надбання для усіх користувачів, що мають інтернет.Кандидатка наук з соціальних комунікацій, директорка Науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Ігоря Сікорського та президентка Української бібліотечної асоціації Оксана Бруй розповідає, як можна втілити проєкт Національної електронної бібліотеки в Україні.

Як розвиватиметься українська наука

Президент НАНУ Анатолій Загородній: «У суспільстві існує величезний запит на конструктивні дискусії та наукові знання, і ми просто зобов’язані його задовольнити»

Український інститут обрав два мистецькі проєкти для участі у міжнародних виставках

Український інститут обрав мистецькі проєкти, які представлять державу на міжнародних виставках за кордоном. Про це повідомляється на сайті установи.

Як сучасна математика зародилася у втраченій ісламській бібліотеці

Будинок мудрості, Бейт аль-Хікма, звучить як легендарна вигадка: від цієї стародавньої бібліотеки, зруйнованої в XIII столітті, не залишилося слідів. Але саме вона стала культовомим закладом Золотої доби ісламу, що ознаменував початок культурного і наукового ренесансу.

Читати далі

Музика активує той самий центр винагороди у мозку, що їжа, алкоголь та наркотики

Нейробіологи з Канади провели дослідження, яке показує, чому нам так подобається музика. За допомогою магнітної візуалізації вони виявили, що музика активізує той самий центр винагороди у мозку, що й алкоголь та наркотики. До такого висновку прийшли вчені з Університету Макгіла після експерименту за участю 17 добровольців – повідомляє EurekAlert.

Читати далі

У Великобританії визначили найпопулярніші книжки в Instagram.

На першому місці “Убити пересмішника”.

Тренд у TikTok популяризував книги: їх почали купляти частіше

Це суттєво вплинуло на продажі деяких книг.

Читати далі

Вірю / Не вірю. Чи зможете ви відрізнити справжні новини науки?

«Морські слимаки виростили нові тіла після обезголовлення», «У лабораторії відтворили марсіанських павуків», «Безокі черви навчилися розрізняти кольори». Деякі наукові новини звучать настільки неправдоподібно, що видаються схожими на фейки. Пропонуємо вам перевірити, чи зможете ви відрізнити справжні відкриття від вигадок, із нашим тестом!

Інформаційний дайджест № 11 (37) від 09.04.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України