ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 34 (60)

Чому сталося те, що сталося

Постскриптум до книжкового виставково-ярмаркового сезону 2021.

В Україні визначили найкращу бібліотеку 2021 року

Українська бібліотечна асоціація оголосила переможців Всеукраїнського конкурсу «Бібліотека року». Про це повідомили на сайті УБА.

Як пройти до бібліотеки? Життя і біль великих бібліотек Києва

По всьому світу бібліотеки давно стали не лише книгозбірнями в класичному сенсі, а місцями для рекреації, водночас відкритими просторами для навчання та роботи. Стереотипно (і, на жаль, частково правдиво) вважається, що українські бібліотеки застрягли десь у минулому — із суворими «наглядачками» при вході, бюрократією в оформленні читацьких квитків і відсутністю сучасних електронних каталогів. Тобто існують абсолютно полярно до хоча б якоїсь відкритості та привітності.

Діана Клочко: «Нам стільки усього потрібно повернути в Україну, бодай віртуально»

Її знають як мистецтвознавицю й лекторку, а ще — письменницю і кураторку. Діана Клочко — одна з найвідоміших експертів з історії українського мистецтва, авторка книжки «65 українських шедеврів. Визнані і неявні», лауреатка премії імені Юрія Шевельова.

Читати далі

“У шість разів менше нормальної суми”. Інтерв’ю Красовицького про держфінансування книжкової сфери

На бібліотечні закупівлі у 2022 році можуть не виділити кошти з держбюджету — про це написала народна депутатка від фракції “Голос” Інна Совсун у Фейсбуці. Суспільне Культура поспілкувалося з Олександром Красовицьким, директором видавництва “Фоліо”, про ситуацію з фінансуванням бібліотечних закупівель і розвитком галузі в цілому.

Не тільки книжки: чого кияни чекають від бібліотек

Люди діляться на два типи. Перші востаннє були в бібліотеці, коли здавали книжки після отримання диплому. Другі були там буквально днями, набрали купу новинок або взяли перечитати класику. Вікенд спитав читачів і друзів, які речі обов’язкові для сучасної бібліотеки.

Читати далі

Книжковою столицею світу-2023 стане Аккра

Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азулай оголосила Аккру (столицю Гани) світовою книжковою столицею 2023 року. Про це повідомили на сайті ЮНЕСКО.

Читати далі

Черкаси запрошують на книжковий фестиваль 1-3 жовтня

Десятки видавництв, всеукраїнські та всесвітньо відомі письменники, дискусії та інтелектуальні розмови: цьогоріч Черкаси знову стануть осередком літературного життя області. Четвертий Черкаський книжковий фестиваль відбудеться 1-3 жовтня.

Читати далі