Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку

Державна науково-технічна бібліотека України вітає зі святом і приєднується до найкращих побажань усій науковій спільноті!

Щорічно 10 листопада в усьому світі відзначають Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development) – свято, засноване у 2001 році під егідою ЮНЕСКО, яке наголошує на значній ролі науки в суспільстві та необхідність залучення широкої громадськості до дебатів щодо нових наукових проблем.

Пов’язуючи науку з суспільством, Всесвітній день науки за мир та розвиток спрямований на те, щоб громадяни були поінформовані про актуальні досягнення в галузі науки.

Тема Всесвітнього дня науки цього року – «Фундаментальні науки для сталого розвитку». Його відзначають у рамках Міжнародного року фундаментальних наук для сталого розвитку, який стартував 8 липня 2022 року.

«Застосування фундаментальних наук життєво важливе для прогресу в медицині, промисловості, сільському господарстві, водних ресурсах, енергетичному плануванні, навколишньому середовищі, комунікаціях і культурі», — підтвердила Генеральна Асамблея ООН 2 грудня 2021 року, коли було схвалено пропозицію про Міжнародний рік фундаментальних наук для сталого розвитку.

Також на Асамблеї було зазначено, що нам потрібно розвивати фундаментальну науку для досягнення Порядку денного на період до 2030 року та його 17 цілей сталого розвитку.

Наявність потенціалу в галузі фундаментальних наук відповідає інтересам як розвинутих країн, так і країн, що розвиваються, враховуючи потенціал застосування для сприяння сталому розвитку та підвищення рівня життя.

Наукові проєкти ДНТБ України: https://bit.ly/3UnRomY