VOSviewer підтримує більшу кількість нових джерел даних

Із такою назвою у січні 2019 року на блозі Центру науки і технологій Лейденського університету (Leiden University’s Centre for Science and Technology Studies (CWTS) вийшла новина від розробників інструменту для побудови та візуалізації бібліометричних мереж VOSviewer. Неєс Ян ван Ек (Nees Jan van Eck) та Людо Вальтман (Ludo Waltman) повідомили про вихід нової версії програмного забезпечення (версія 1.6.10), у якій з’явилася можливість працювати із більшою кількістю джерел даних. Серед ресурсів, із якими тепер можна працювати із допомогою VOSviewer є: Europe PMC, репозитарій біомедичної літератури (наукові статті, книги, патенти, клінічні звіти), підтримку якого забезпечує Європейський інститут біоінформатики при Європейській лабораторії молекулярної біології (European Bioinformatics Institute at the European Molecular Biology Laboratory); Semantic Scholar, пошукова система наукової літератури, розроблена Інститутом штучного інтелекту Аллена (the Allen Institute for Artificial Intelligence; OpenCitations Corpus (OCC), репозитарій даних про наукові цитуванні, що доступні під відкритою ліцензією  a Creative Commons public domain dedication (CC0); OpenCitations Index of Crossref open DOI-to-DOI citations (COCI), база даних відкритих DOI-до-DOI цитувань із Crossref; Wikidata, база відкритих структурованих даних із ресурсів Wikimedia; China National Knowledge Infrastructure (CNKI), Національна інфраструктура знань Китаю. Також VOSviewer тепер підтримує формати файлів референс менеджерів EndNote і RefWorks. Для деяких доступних ресурсів доступних в інструменті раніше розширені можливості. Так, до Crossref через VOSviewer тепер можна надсилати інтерактивний запит, а для Dimensions додано можливість проводити аналіз спільних посилань.
Українські науковці використовують інструмент VOSviewer у своїй роботі, тому пропонуємо детальніше ознайомитися із новими можливостями та наводимо орієнтовний переклад оригінальної новини на блозі із ілюстраціями нових функцій від розробників.

Створення карти співавторства на основі даних Crossref

Починаючи із жовтня 2017 року користувачі VOSviewer можуть працювати в інструменті із даними Crossref. Для цього потрібно було вводити перелік DOI як вхідні дані для VOSviewer, або робити запит у Crossref API самостійно. Щоб спростити використання даних Crossref, VOSviewer тепер дає змогу користувачам робити інтерактивні запити в Crossref API. Припустімо, ми хочемо створити карту співавторства дослідників, які публікувалися в журналі «Journal of Informetrics» у період з 2010 по 2018 роки. Для цього вводимо відповідні критерії пошуку в майстрі створення карти у VOSviewer, як показано нижче.

Після проходження різних кроків майстра, VOSviewer створює карту співавторства, представлену нижче. Карта показує мережу співавторських зв’язків між дослідниками, які опублікували принаймні три статті в «Journal of Informetrics» за 2010–2018 роки.

Створення карти термінів на основі даних Europe PMC

Як і для Crossref API, дані через Europe PMC API у VOSviewer можна запитувати в інтерактивному режимі. Перевага Europe PMC у тому, що ресурс включає значну кількість анотацій публікацій. Ці анотації важливі для створення карт термінів. Припустимо, ми хочемо отримати високорівневий огляд досліджень на тему малярії, опублікованих протягом останніх двох десятиліть. У цьому випадку шукаємо всі публікації в період 2000–2018 рр. зі словом «malaria» в назві. За допомогою Europe PMC API знайдено 27704 публікації. Виходячи з назв і рефератів цих публікацій, створюємо карту термінів, яка включає 747 термінів, кожен з яких зустрічається принаймні у 100 публікаціях. Візуалізацію цієї карти подано нижче.

Колір терміна вказує на середнє значення року, у якому з’явилися публікації, що містять цей термін. Наприклад, публікації, які містять термін «protein», з’явилися в середньому в 2010 році і розташовані в лівій частині карти. З іншого боку, публікації, у тому числі термін «intervention», розташовані в правій частині карти, з’явилися в середньому в 2012 році. За допомогою цієї накладеної візуалізації, карта термінів показує не тільки структуру дослідження малярії, але і часову динаміку цього дослідження.

Створення карти цитувань на основі даних COCI

У 2010 році ми (розробники інструменту VOSviewer Неєс Ян ван Ек та Людо Вальтман) опублікували статтю Software survey: VOSviewer, a computer program for bibliometric mapping в журналі «Scientometrics». У цій роботі було представлено програмне забезпечення VOSviewer, стаття отримала сотні посилань. Припустимо, нас цікавить карта мережі посилань публікацій, які цитують статтю про VOSviewer. Для створення цієї карти використовуємо дані COCI. COCI є джерелом даних про зв’язки між посиланнями, витягнутими зі Crossref. Завдяки Ініціативі за відкриті посилання, Initiative for Open Citations (I4OC), сотні мільйонів зв’язків між посиланнями стали загальнодоступними в Crossref, а отже і в COCI.
Спочатку викликаємо COCI API (за URL-адресою), щоб отримати DOI публікацій, які посилаються на статтю. Отримуємо DOI для 419 публікацій, що цитують першу статтю. Зберігаємо ці DOI в текстовому файлі. Текстовий файл, який називається файлом DOI, використовуємо для введення даних до VOSviewer. Потім VOSviewer викликає COCI API для отримання DOI публікацій, що цитуються в цих 419 публікаціях. На основі цих даних VOSviewer здатний побудувати мережу цитувань між публікаціями, що посилаються на статтю про VOSviewer. На карті нижче зображений найбільший елемент цієї сітки, який включає 244 публікації.

Перспективи

Нові джерела даних, які тепер підтримує VOSviewer, дають багато цікавих можливостей – насамперед тому, що більшість нових джерел даних підтримуються через API, що дозволяє VOSviewer отримувати дані напряму з цих джерел. Проте слід визнати, що ці API все ще мають великі обмеження. Наприклад, через обмеження Crossref API, ми стикаємося з серйозними обмеженнями в можливостях, які VOSviewer може запропонувати для запиту Crossref в інтерактивному режимі. Для інтерфейсів Semantic Scholar, OCC, COCI і Wikidata VOSviewer наразі не може підтримувати інтерактивні запити. Europe PMC пропонує найбільш гнучкий API, але через технічну проблему VOSviewer поки що не може використовувати отримані через цей API дані щодо цитувань. Крім того, деякі API доволі повільні, що ускладнює їх використання для аналізу великої кількості даних. Ми сподіваємося працювати разом із провайдерами різних джерел даних, щоб покращити їхні API та підвищити ефективність підключення VOSviewer до їхніх джерел даних. Плануємо також забезпечити підтримку додаткових джерел даних, таких як Microsoft Academic.
Державна науково-технічна бібліотека України спільно із Міністерством освіти і науки України прагнуть розвивати і підтримувати наукометричну спільноту в Україні. З цією метою 4 червня 2019 р. відбудеться Міжнародна конференція з наукометрії та бібліометрії SBC Kyiv 2019. Ключовим спікером заходу виступить Людо Вальтман, професор Quantitative Science Studies і заступник директора Центру з вивчення науки та техніки (Centre for Science and Technology Studies, CWTS) у Лейденському університеті (Нідерланди), а також – один із розробників інструменту VOSviewer, мова про який ішла вище. Більше про конференцію – за посиланням.