Переможці Нобелівської премії 2022 року

Нобелівська премія — престижна міжнародна премія, яку щороку присуджують за видатні досягнення у медицині, фізиці, хімії, літературі, економіці та за діяльність зі збереження миру.

У 2022 році переможців оголошували дистанційно, але наприкінці року Нобелівський комітет вручить усі нагороди в Стокгольмі. На церемонії також будуть присутні лауреати 2020 та 2021 років у зв’язку з вимушеною перервою через пандемію коронавірусу. Традиційно премію миру вручають окремо в Осло.

Цьогоріч Нобелівський тиждень тривав з 3 по 10 жовтня. Лауреатом премії з фізіології та медицини став шведський біолог і генетик Сванте Паабо за його авторську методики вивчення ДНК древніх людей.

Премію Нобеля з фізики отримали Ален Аспект, Джон ф. Клаузер й Антон Цайлінгер за спільну працю в галузі квантової механіки.

Нобелівську премію з хімії присудили Каролін Бертоцці, Мортену Мелдалю та Баррі Шарплессу. Учені отримали нагороду за впровадження та розробку методів застосування “клік-хімії” та розвиток біоортогональної хімії.

Лауреатом з літератури стала французька письменниця Анні Ерно за мужність і гостроту, з якою вона в своїх творах розкриває коріння, відчуження та колективні обмеження особистої пам’яті.

Нобелівську премію за діяльність зі збереження миру отримали українська правозахисна організація “Центр громадських свобод”, російська правозахисна організація “Меморіал” та білоруський правозахисник Алесь Бяляцький. “Присуджуючи Нобелівську премію миру за 2022 рік Алесю Бяляцькому, “Меморіалу” та “Центру громадянських свобод”, Норвезький Нобелівський комітет хоче відзначити трьох видатних борців за права людини, демократію та мирне співіснування в сусідніх країнах Білорусі, Росії та Україні”, – йдеться в повідомленні Нобелівського комітету.

Премію з економічних наук отримали Бен Бернанке, Дуглас Даймонд і Філіп Дібвіг, які значно покращили наше розуміння ролі банків в економіці, особливо під час фінансових криз.

Офіційний сайт Нобелівської премії: https://www.nobelprize.org/

Інформацію взято з: https://zaborona.com/nobelivska-premiya-2022-hto-otrymav-i-za-shho/