NUMO. Стипендійна програма бібліотек та архівів для біженців з України

Німецька бібліотечна спілка dbv (Der Deutsche Bibliotheksverband e.V.) за підтримки Уповноваженого Федерального уряду з культури та ЗМІ надає стипендії біженцям з України, які співпрацюють з бібліотеками та архівами в Німеччині.
Цією програмою Німецька бібліотечна спілка dbv прагне долучитися до гуманітарної допомоги біженцям з України і посприяти збереженню культурних та медійних надбань в Україні. Стипендійна програма передбачає підтримку приватних осіб у реалізації некомерційних проєктів у публічних та академічних бібліотеках чи архівах Німеччини.
З вересня по грудень 2022 року в програмі візьмуть участь до 50 стипендіатів, які отримуватимуть по 2000 євро на місяць. Усього на фінансування програми виділено 400 000 євро.
Подати заявку на стипендію можуть особи, які приїхали до Німеччини після 24 лютого 2022 року, рятуючись від російської загарбницької війни проти України, і хотіли б реалізувати власні проєкти в бібліотеках та архівах у Німеччині.
Насамперед програма розрахована на бібліотекарів, архівістів, науковців, ІТ-фахівців, спеціалістів з інформаційних технологій, митців та працівників культури, письменників і поетів, перекладачів та освітян, а також на людей, які популяризують читання, організовують мовні кав’ярні чи займаються репетиторством. Також на стипендію можуть претендувати люди, які хочуть продовжити співпрацю зі своїми роботодавцями в Україні у таких сферах, як онлайн-навчання або надання онлайн-консультацій, і які хотіли б використовувати інфраструктуру бібліотек та архівів для своєї роботи.