Великий січневий успіх Ініціативи для відкритих цитувань

У грудні минулого року великий науковий видавець Elsevier підписав Сан-Франциську декларацію про оцінку наукових досліджень та підтримав Ініціативу для відкритих цитувань – співпраця між академічними видавництвами, вченими та іншими науковими стейкхолдерами щодо сприяння необмеженій доступності даних про цитування в рецензованих виданнях.

У січні 2021 року Elsevier відкрив понад 12 млн пристатейних списків літератури й таким чином, частка публікацій з відкритими посиланнями у світі сягнула 84%! Сьогодні 53,6 мільйона статей з відкритими пристатейними списками літератури вільнодоступні всій науковій спільноті у базі даних агенції Crossref. 

Також Ініціативу для відкритих цитувань підтримали такі впливові видавці як BMJ, Cambridge University Press, Royal Society of Chemistry, SAGE, Springer Nature, Taylor & Francis, Wiley та багато інших.

Завдяки ініціативі Elsevier база даних Open Ukrainian Citation Index (OUCI) суттєво збільшилась. Станом на 15 січня 2021 року система OUCI індексує понад 121 млн публікацій з усього світу, в тому числі 1553 українських видань з різних наукових дисциплін від 367 вітчизняних видавців.

Будь-який видавець, що присвоює своїм опублікованим матеріалам DOI, може безкоштовно приєднатися до Ініціативи для відкритих цитувань, тому долучайтесь до розвитку інфраструктури відкритої науки.