CROSSREF FUNDER REGISTRY

У блозі Crossref з’явився допис про наш бібліотечний проєкт Open Ukrainian Citation Index. Закликаємо наукових видавців скористатися перевагами сервісу Cited-by і підтримувати Initiative for Open Citations, а спеціалісти ДНТБ України продовжуватимуть знайомити вас з іншими важливими сервісами та ініціативами реєстраційної агенції Crossref.

Crossref Funder Registry – відкритий, унікальний реєстр сталих ідентифікаторів організацій, які надають гранти для проведення наукових досліджень у всьому світі.

Відкриті та прозорі дані про розподіл грантів та інформація про те, де були опубліковані результати досліджень відкривають цілу низку можливостей, а саме:

  • грантодавцям – відслідковувати опубліковані результати, профінансованих ними наукових досліджень;
  • університетам та науковим установам – здійснювати моніторинг публікаційної продуктивності своїх співробітників;
  • видавцям – аналізувати джерела фінансування авторів та забезпечувати дотримання мандатів фінансування;
  • читачам та громадськості – краще усвідомити хто саме інвестує в наукові дослідження та розробки в певних галузях знань.

Як це працює:

Існує хороша практика, коли автор вносить інформацію про джерело фінансування дослідження у свій рукопис. Маючи ці дані, видавець достовірно ідентифікує спонсора через реєстр, стандартизує метадані та надсилає їх у Crossref. Пізніше, передані дані, будуть представлені у funding data search та стануть доступними через API.

Як брати участь:

Для видавців: збирати назви спонсорських організацій та номери грантів (Ids) через систему прийому рукописів, або ж витягувати цю інформацію з “розділів подяк” самостійно. Знаходити у реєстрі ідентифікатори організацій та додавати додаткові метадані (ім’я спонсора (funder name), ідентифікатор організації (funder ІD), ідентифікатор гранта (grant ID)) до власного депозиту Crossref.

Видавці зобов’язані вказувати ідентифікатори (ID) для кожного грантодавця, якщо їхні дані присутні у реєстрі.

Для грантодавців: переглядати контент, в якому є посилання на вашу організацію як джерело фінансування. Пошук можна здійснювати за назвою організації у funding data search, або ж через REST API.

Реєстр поширюється за ліцензією СС-0 та не передбачає плати за депонування даних про фінансування досліджень. Проте спонсорські організації, що прагнуть зареєструвати свої дослідницькі гранти, повинні бути членами Crossref. Оновлення даних відбувається щомісяця, а існуючі записи перевіряються на точність і редагуються відповідно до виявлених змін.