CASRAI: менше часу на бюрократію = більше часу на дослідження

Працюючи над науковим дослідженням, науковець постійно знаходиться у тісній взаємодії з установою, в якій працює, організацією, яка фінансує дослідження, колегами-науковцями  та іншими партнерами. Кожна із цих взаємодій супроводжується поширенням та обміном інформації через заповнення аплікаційних форм та підготовку звітів, що часто  займає багато часу та енергії. Наявність стандартизованого формату запису дослідницьких даних про науковця, доступний для багаторазового використання, значно полегшив би життя наукової спільноти та зберіг би час. Саме над цим і працює CASRAI.

CASRAI (Consortia Advancing Standards in Research Information Administrating) – міжнародна, некомерційна організація, яка займається розробкою та підтримкою стандарту інформаційних угод для учасників дослідницької екосистеми.

Місія організації – покращити циркуляцію інформації та взаємодію між ключовими учасниками дослідницького процесу, які збирають дослідницькі дані, та зменшити адміністративне навантаження на дослідників.

Стандартна інформаційна угода включає:

  • формалізований опис переліку метаданих, які необхідні для багатогранних бізнес-процесів на різних етапах дослідницького циклу. Це і вимоги щодо полів у заявках на гранти та конкурси, ключові елементи резюме, структурний опис науково-дослідних звітів тощо.
  • словник термінів, які використовуються при описі структури записів дослідницької інформації.

Запровадження принципів CASRAI українськими науково-дослідними установами, грантодавцями, видавцями забезпечило б створення постійного, передбачуваного та зручного для порівняння формату даних дослідницької інформації на всіх етапах життєвого циклу дослідження.