30 вересня – Всеукраїнський День бібліотек 2022

14-го травня 1998-го року Президентом України було підписано Указ № 471/98 про святкування Всеукраїнського Дня бібліотек, який щорічно відзначається 30-го вересня.

Двадцять чотири роки тому неможливо було навіть уявити, у яких умовах бібліотекарі святкуватимуть своє професійне свято у 2022 – під звуки повітряної тривоги та розривів снарядів; сидячи у бомбосховищах, втікаючи за кордон, розгублено дивлячись на розвалини рідних бібліотек; ховаючи, ризикуючи життям, дорогі серцю українські книжки від знищення окупантами.

Станом на 12 серпня 2022 року в Україні 101 бібліотека втратила значну частину своїх фондів, а у 21 бібліотеці не зберігся жоден документ.

Незважаючи на це, бібліотекарі тримають стрій: більшість українських бібліотек під час війни не припиняли роботу. Там займаються різноманітною допомогою для військових, організовують пункти допомоги переміщеним особам. Багато бібліотек працюють як бомбосховища для громадянського населення, навіть у нічний час.

Кожен крок наближає нашу Перемогу, але ці дні ми збережемо у своїх серцесховищах назавжди й у найкращих професійних традиціях зробимо все, щоб майбутні покоління українців ніколи не забули ані миті з цього палаючого часу.

З професійним святом, бібліотекарі!

Дякуємо ЗСУ! Слава Україні!