29 травня – День Києва

Київ — одне з найкрасивіших і найдавніших міст світу. Нинішня столиця України колись була центром великої держави з територією від Балтики до Чорного моря й від Волги до Карпатських гір, відомої всім як Київська Русь. Біографія Києва нерозривно пов’язана з визначними історичними подіями, які залишили свій слід в безцінних архітектурних пам’ятках, музеях та навіть в назвах міських вулиць. Зберігаючи неповторну атмосферу старовини, Київ водночас є сучасним мегаполісом, політичним та духовним осередком української нації.

Традиційно визнаною датою заснування міста Київ вважається 482 рік, проте щодо цього досі ведуться суперечки — частина дослідників вважає, що місто з’явилося набагато раніше, інші дотримуються протилежної думки й називають часом заснування Києва VI – VII століття. Згідно з «Повістю минулих літ», яка є  літописом XII століття, місто заснували вожді племені полян, три брати — Кий, Щек та Хорив разом зі своєю сестрою Либідь. Кожен з братів збудував своє поселення на окремому пагорбі, а разом вони утворили місто, яке було назване іменем старшого брата. Либіддю назвали річку — праву притоку Дніпра.

День міста Київ святкують в останні вихідні травня. Перше святкування Дня Києва відбулося наприкінці травня 1982 року – 1500-річчя Києва. Ця урочиста подія торкнулася серця киян. З 1984 року почалися регулярні вернісажі на Андріївському узвозі. А в останню неділю травня 1987 р. вперше було офіційно відзначено День міста Києва.

День столиці та День Києва цьогоріч святкують в умовах воєнного стану. Проте, незважаючи на складні умови, щорічний святковий «Пробіг під каштанами» відбудеться. Захід проведуть, щоб зібрати кошти для Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України.

“Попри все, 29 травня, у День Києва, кожен може у будь-який зручний час та в будь-якому безпечному місці подолати символічні 5 км”, – повідомляє оргкомітет «Пробігу під каштанами». Учасників закликали вийти на прогулянку чи пробіжку і знайти на своєму маршруті лист чи цвіт каштана.

Перелік усіх подій у дні святкування в місті можна переглянути за посиланням.

День Києва – це ще один привід зізнатися в любові рідному місту, ще раз згадати, за що ми його цінуємо та пишаємося ним.

Нехай наше місто процвітає, та радує своєю красою та затишком!

Прийміть наші щирі привітання з Днем Києва!