Підсумки навчально-методичного семінару
“Актуалізація та збереження бібліотечних фондів: виклики сьогодення”

24 березня 2023 року у ДНТБ України відбувся навчально-методичний семінар «Актуалізація та збереження  бібліотечних фондів: виклики сьогодення» на платформі ZOOM з прямою трансліцією на Youtube-канал бібліотеки.

Модератором заходу була Золотова Антоніна Вікторівна, провід. фахівець редакційно-видавничого сектору науково-організаційного відділу ДНТБ України.

Відкрила захід Москаленко Олександра Олександрівна, заст. директора з бібліотечної справи Державної науково-технічної бібліотеки України, яка привітала усіх присутніх на вебінарі, до участі в якому зареєструвались майже 900 осіб, а також наголосила, що такий жвавий інтерес до заходу свідчить, що ця тема сьогодні є надзвичайно болючою та актуальною.

Директор Наукової бібліотеки Державного податкового університету  Цимбалюк Світлана Ярославівна виступила з презентацією «Збереження фондів: плани та перспективи в умовах воєнного стану» і розповіла про те, як бібліотека, що постраждала у перші ж дні повномасштабного вторгнення, працює над збереженням і відновленням пошкоджених та втрачених фондів.

Петренко Наталя Валентинівна, директор Харківської державної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка, виступила з доповіддю «Збереження цифрових та аналогових активів в умовах війни (з досвіду Харківської державної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка)» та розповіла про пошкодження книгозбірні внаслідок обстрілів. У бібліотеці потрощені вікна, пошкоджений дах, зруйновані книгосховища. Бібліотекарі працюють без опалення та будь-яких належних умов праці, але намагаються зберегти фонд, який налічує понад 7 млн примірників документів різними мовами.

Зав. відділу зберігання фондів Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В.Г. Заболотного Яковлєва Тетяна Сергіївна виступила з презентацією «Фонд ДНАББ ім. В.Г. Заболотного: історія, сучасний стан і використання». Пані Тетяна розповіла, як бібліотека намагається в умовах військового стану надати користувачам нові види цифрових послуг, щоб забезпечити використання фонду у їх фаховій діяльності.

Мамрай Віта Василівна, старший науковий співробітник Відділу документного забезпечення та збереження наукових фондів ННСГБ НААН виступила з доповіддю «Використання інформаційних технологій для забезпечення збереження бібліотечних фондів ННСГБ НААН» і розповіла, якими пристроями можна користуватися задля забезпечення оптимальних умов зберігання, який температурний режим, вологість повітря та освітлення більш сприятливий для збереження документних фондів бібліотек.

Хлівненко Наталія Анатоліївна, зав. відділу рідкісної книги та краєзнавства Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В.Г. Заболотного продемонструвала презентацію «Дослідження та збереження книжкових пам’яток (з досвіду ДНАББ ім. В.Г. Заболотного)» та розповіла про сучасні технології зберігання документів.

Гандзюк Віктор Олексійович, провідний інженер відділу експлуатації та матеріально-технічного забезпечення Державної науково-технічної бібліотеки України продемонстрував презентацію «Ретроспективна конверсія карткових каталогів ДНТБ України і цифровізація бібліотечного фонду» та розповів, якими методами та засобами ДНТБ України проводить оцифрування спеціальних видів документів.

Напередодні вебінару надійшло багато запитань, відповіді на які слухачі отримали від доповідачів, а також від спеціально запрошених фахівців Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого – зав.науково-методичного відділу Кравченко Світлани Миколаївни та головного бібліотекаря Лагути Людмили Вікторівни, які прокоментували більшість запитань та надали цінні поради і детальні роз’яснення щодо актуалізації фондів різних видів бібліотек.

Дякуємо усім доповідачам і учасникам заходу за ґрунтовні доповіді та цікаве обговорення!
Заходьте на сайт ДНТБ України, підписуйтесь на наші офіційні соцмережі у фейсбуці, інстаграмі, твіттері та телеграмі,
щоб бути в курсі новин та нових заходів.
Також підписуйтесь на Youtube-канал ДНТБ України, тисніть дзвіночок і вам прийде сповіщення про наші нові відео.
Чекаємо вас на наступних вебінарах!

Шановні колеги! За детальнішою інформацією щодо участі у подальших заходах, при необхідності, звертайтесь за телефоном: (044) 521-93-54 або e-mail: metod@dntb.gov.ua (контактна особа Височіна Галина Миколаївна).