15 серпня в Україні відзначається День археолога

Сьогодні, 15 серпня, відзначають своє професійне свято люди, які мають потяг до давнини та непізнаних фактів з історії людської цивілізації, а також авантюризму та пригод – археологи.
6-го серпня 2008-го року День археолога був закріплений відповідним Указом Президента України за номером 694/2008 і відзначається щорічно.
Археолог (грец. archaios – стародавній і logos – вчення) – це історик, який вивчає побут і культуру стародавніх людей за залишками їх життєдіяльності, що збереглися. При цьому археологія не обмежується лише сушею, а охоплює також і підводний світ, де постійно ведуться наукові роботи.
Археологічні дослідження дозволяють нам відкрити завісу таємниць стародавніх цивілізацій, вивчити культуру та побут різних епох, з останків стародавніх тварин та рослин реконструювати вигляд того, як виглядало життя на нашій планеті багато століть тому.
Професія археолога була популярна ще у Стародавньому Римі та Греції. Вже тоді люди знали про кам’яне, бронзове та залізне віки, проводили розкопки та знаходили стародавні архітектурні пам’ятки. У період Відродження проводилися численні розкопки, основною метою яких було добування античних скульптур. Але як наука археологія сформувалася лише на початку XX століття.
Вітаємо науковців-археологів із професійним святом!
Бажаємо усім мирного неба, цікавих відкриттів та цінних знахідок!