Всесвітній день науки за мир і розвиток 2021 

«Створення кліматичних громад»

Державна науково-технічна бібліотека України 10 листопада традиційно відзначає Всесвітній день науки за мир і розвиток 2021 (https://en.unesco.org/commemorations/worldscienceday) (Building climate-ready communities), який покликаний підкреслити роль наукових досліджень для розвитку суспільства та його добробуту.

Наука є одним з інструментів суспільства на шляху досягнення прогресу, проте робота над підвищенням усвідомлення світовою громадськістю її практичної користі, завжди вимагала чималих зусиль, а без підтримки основної частини суспільства її роль часто знецінювалась. У зв’язку з цим, на загальній конференції ЮНЕСКО, яка проходила у 2001 році було прийнято рішення – офіційно заснувати Всесвітній день науки за мир і розвиток, задля встановлення діалогу між наукою та суспільством шляхом інформування громадян про результати наукових досліджень, їх короткотривалий і довготривалий вплив на нашу планету. Вперше Всесвітній день науки був відзначений у 2002 році.
Пов’язуючи науку з суспільством, Всесвітній день науки заради миру та розвитку має на меті забезпечити інформування громадян про розвиток науки. Це також підкреслює роль вчених у розширенні нашого розуміння дивовижної, крихкої планети, яку ми називаємо домом, і в тому, щоб наші суспільства стали більш стійкими.
Оскільки зміна клімату стає серйозною загрозою для життя мільярдів людей і планети, у 2021 році це свято підкреслить важливість «Побудови кліматичних громад». Для відзначення 20-го Всесвітнього дня науки за мир і розвиток під егідою ЮНЕСКО проводиться низка різноманітних заходів спрямованих як на роботу з науковими та навчальними колективами, так і на тісну взаємодію з урядовими організаціями задля поширення знань про науку та встановлення миру.
«Адже зміна клімату загрожує нам усім. А коли загроза нависла над усією планетою, вся планета й має реагувати. У той же час спільна участь у пошуку практичних рішень не можлива, доки половина людства немає доступу до необхідних наукових знаннь. Так давайте ж сьогодні, у Всесвітній день науки в інтересах миру і розвитку задіємо потенційні можливості відкритої науки не тільки для обмеження негативного впливу зміни клімату, але і для формування більш справедливого і мирного глобального суспільства! Враховуючи, що йдеться або про загальний успіх, або про загальне фіаско, ми не можемо дозволити собі зазнати невдачі», — говорить Одрі Азуле, Генеральний директор ЮНЕСКО у промові з нагоди Всесвітнього дня науки за мир і розвиток 2021.
Державна науково-технічна бібліотека України приєднується до святкування і бажає всім тільки світлих почуттів до науки та наукової спільноти!
Нехай у цей день Ви дізнаєтеся щось нове!
Якщо ж Ви в пошуках наукових матеріалів на тему щодо зміни клімату – зверніться до OUCI (https://ouci.dntb.gov.ua/), який за пошуковим запитом “climate” пропонує доступ до 353 531публікацій.
Ознайомитись з нашими іншими науковими проєктами можна за посиланням: https://dntb.gov.ua/science-ua
Рекомендації ЮНЕСКО щодо впровадження Відкритої науки: https://bit.ly/2I8ICJJ
Приєднуйтесь до розмови за хештегом #ScienceDay.