Підсумки онлайн-заходу “День фахівця”,
присвяченому Всесвітньому дню науки та Міжнародному тижню відкритого доступу

3 грудня 2021 року Державна науково-технічна бібліотека України провела онлайн-захід «День фахівця», присвячений Всесвітньому дню науки та Міжнародному тижню відкритого доступу. Модератор – зав. відділу наукових та науково-дослідних робіт ДНТБ України Сабіна Аугунас.
Відкрила захід в. о. директора ДНТБ України Алла Жарінова, побажавши усім отримати для себе багато цікавої та корисної інформації, яку можна використовувати у своїй науковій діяльності, а також плідної співпраці.

Зав. відділу наукових та науково-дослідних робіт ДНТБ України Сабіна Аугунас та ст. науковий співробітник відділу наукових та науково-дослідних робіт ДНТБ України Наталія Калюжна презентували доповідь на тему «Відкрита наука та відкритий доступ», мова у якій йшла про відкриту науку, напрямки, які вона охоплює та переваги впровадження її у практику, а також детальний огляд відкритого доступу, про сучасні сервіси та можливості пошуку у публікаціях, навіть тих, які опубліковані у журналах із платним доступом (презентація).

На початку доповіді «Відкриті публікації та цитованість українських вчених за даними Web of Science та InCites» Ірина Тихонкова, консультант з регіональних рішень Clarivate нагадала загалу про те, що долучитись до безкоштовного доступу до Web of Science можна через сайт ДНТБ України, а потім детально зупинилась на різних видах бізнес-моделей наукових журналів, співвідношеннях платних і безкоштовних джерел та іншій інформації щодо відкритих публікацій (презентація).

Ст. науковий співробітник відділу політологічного аналізу Служби інформаційно-аналітичного забезпечення органів державної влади НБУВ Артур Струнгар у доповіді «Оцінка ефективності роботи бібліотек в Інтернеті: оптимізація та аналітика» розповів про інструменти, які бібліотеки мають використовувати для того, щоб її опубліковані електронні матеріали якнайефективніше дістались користувача, на прикладі сайта ДНТБ України (презентація).

Зав. сектору бібліометрії та наукометрії відділу інформаційних технологій наукової бібліотеки КНУКіМ Юлія Куліш презентувала доповідь «Напрями роботи сектору бібліометрії та наукометрії наукової бібліотеки КНУКІМ для підтримки науковців», де розповіла про напрацювання сектору у напрямку моніторингу статистичного аналізу публікаційної діяльності й цитованості наукових співробітників КНУКІМ для підвищення впливовості та наукового авторитету університету (презентація).

У презентації «Zotero: основи роботи з бібліографічним менеджером» зав. інформаційно-бібліографічного відділу ДНТБ України Маргарита Цюра провела майстер-клас з роботи з цим бібліографічним інструментом (презентація).

Дякуємо усім доповідачам і учасникам заходу за ґрунтовні доповіді та цікаве обговорення!
Підписуйтесь на наш Youtube-канал та тисніть дзвіночок, щоб не пропустити наступні заходи.
До зустрічі на наступних вебінарах!

Шановні колеги! За детальнішою інформацією щодо участі у подальших заходах, при необхідності, звертайтесь за телефоном: (044) 521-93-54 або e-mail: metod@dntb.gov.ua (відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – контактна особа Скрабут Віра Іванівна).