Презентація Національної електронної науково-інформаційної системи “URIS”

30 серпня 2022 року Державна науково-технічна бібліотека України спільно з Міністерством освіти та науки України провела відкриту онлайн-презентацію Національної електронної науково-інформаційної системи “URIS” (далі – Система).

Розпочався захід із вступних слів: заступника Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції, доктора економічних наук Олексія ШКУРАТОВА; генерального директора директорату науки та інновацій, кандидата економічних наук Ігоря ТАРАНОВА та в. о. директора ДНТБ України, керівника проєкту, доктора економічних наук Алли ЖАРІНОВОЇ, які у своїх виступах підкреслили важливість розвитку та впровадження сучасних сервісів управління науковою інформацією в умовах цифровізації. Заступник міністра з питань європейської інтеграції підкреслив, що завданням системи є агрегація наукової інформації на одному порталі, зменшення адміністративного навантаження на науковців та забезпечення автоматизації процесів та процедур взаємодії суб’єктів та користувачів наукової сфери.

З доповіддю виступила відповідальний виконавець проєкту, завідувач відділу наукових досліджень та цифровізації ДНТБ України, кандидат фармацевтичних наук Сабіна АУГУНАС, яка ознайомила учасників заходу із особливостями побудови науково-інформаційних систем, їх типами та поширеністю у світі, а також детально розповіла про виклики, що слугували передумовами для розробки Системи, етапи реалізації проєкту та джерела наповнення системи.

Виконуючий обов’язки директора ДП «Український науковий центр розвитку інформаційних технологій» Сергій ЖАРІНОВ провів демонстрацію функціональних можливостей системи, детально розповів про роботу з модулями Системи, надав рекомендації щодо їх заповнення, а також відповів на запитання, що надійшли. Начальник відділу комплексного обслуговування користувачів Микола КРЕНЧАНІН розповів про результати закритого тестування Системи влітку цього року та представив рекомендації по заповненню Профілів установ.

Метою заходу була відкрита презентація Системи на проміжному етапі її розробки для отримання конструктивного відгуку від цільової аудиторії та залучення більшої кількості установ для подальшого тестування. Завдяки такому “діалогу” між командою виконавців та потенційними користувачами системи вдасться створити якісний сервіс, функціональні можливості якого повністю відповідатимуть потребам та очікуванням наукової спільноти.