Експериментальний електронний каталог ДНТБ України на Koha

В Україні відсутня єдина державна політика щодо програмного забезпечення, яке використовується у бібліотеках, не вироблено чітких критеріїв щодо вибору автоматизованих бібліотечно-інформаційних систем (АБІС) і немає стратегічного плану розвитку їх використання.

Багато бібліотек України продовжують використовувати застаріле програмне забезпечення, а також комерційні продукти країни-агресора, які не лише не відповідають сучасним світовим вимогам, але й можуть завдати шкоди інформаційній безпеці країни.

Тому, спеціалісти Державної науково-технічної бібліотеки України активно вивчають можливість міграції на вільну АБІС з відкритими джерельними кодами Koha, яка належить до найпопулярніших бібліотечних систем світу.

Пропонуємо користувачам ДНТБ України випробувати наш експериментальний електронний каталог, що працює на Koha 19.05

Серед основних переваг Koha – безкоштовне та легальне поширення, використання і доопрацювання, модульний принцип побудови роботи ПЗ у відповідності до міжнародних стандартів, швидка процедура тестування та вдосконалення системи.

Парадоксально, але попри переваги Koha, тотальна більшість бібліотек України, навіть перебуваючи в умовах обмеженого фінансування, продовжує використовувати комерційне програмне забезпечення, а відкрита Koha в Україні підтримується силами ентузіастів.

Ми закликаємо усіх бібліотекарів України, які зацікавлені у впровадженні відкритих АБІС у роботу наших бібліотек, об’єднати свої зусилля заради розвитку сучасної інформаційної інфраструктури України.

Пропозиції щодо поширення Koha в Україні надсилайте на електронну адресу (в темі листа вказуєте Koha).