Підсумки конференції «ЕНЕРГОтех-2023»

22 лютого 2023 року відбулася конференція «ЕНЕРГОтех», у якій взяли участь енергетики, економісти, керівники компаній-споживачів електроенергії харчової, машинобудівної, хімічної, будівельної галузей.

ДНТБ України виступила інформаційним партнером заходу та представила свій фонд наукової літератури з енергетичної тематики (книги, журнали, патенти та ін.).

Впродовж конференції фахівці обговорили актуальний стан та проблеми енергетичної галузі України.

З початком повномасштабного вторгнення росії енергетична галузь України зазнала руйнівного удару. З 24 лютого 2023 року Україна втратила:

  • 33% потужностей блочних ТЕЦ;
  • 75% потужності ТЕС;
  • 44% атомної генерації;
  • 90% вітрової енергетики;
  • 50% сонячної енергетики.

Наразі 8 з 15 найбільших ТЕС України знаходяться на окупованих територіях або в зоні бойових дій. Нагальна потреба трансформаторів оцінюється в понад 7 млрд грн.

У цих надскладних умовах героїзм енергетиків дозволив уникнути довгих блекаутів та на сьогоднішній день навіть відновити енергопостачання споживачам практично у повному обсязі, але й підприємствам, й приватним споживачам треба готуватися до суттєвого підвищення цін на теплову та електричну енергію.

Також на конференції розглядалося важливе питання – тенденції розвитку енергетики України після війни: відновлювати чи будувати нове, як реалізувати потенціал, що робити з трансформаторами та ін.

Дякуємо організаторам та учасникам конференції за цікаві виступи та живе спілкування!

Подивитись відеозапис конференції