ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 22 (48)

Як буде відбуватися повторний конкурс на посаду директора “Мистецького арсеналу”

6 липня конкурсній комісії не вдалося обрати нового директора “Мистецького арсеналу”. Жоден з дев’яти кандидатів не отримав необхідну більшість голосів – п’ять. Тому голова комісії Василь Чернець оголосив повторний конкурс.

Цифри, які перетворюються на зміни: як в Україні досліджують й аналізують культуру

Однією з найперших подій, які відкривали довгоочікуваний Х Книжковий Арсенал, була розмова «Культура і дані: хто та навіщо досліджує». Спікерки та спікер спробували окреслити дослідницький ландшафт галузі й висвітлити основні напрямки діяльності аналітичних центрів, а також інституцій, що займаються систематизацією дних. Читомо законспектувало головні тези.

Дорж Бату: «Впав і розбився — отже, треба злітати з новою конструкцією»

Його справжнє ім’я Андрій Васильєв, однак більшість українців знає його як Доржа Бату. Історик-сходознавець, журналіст найбільших українських телеканалів, згодом оператор корекції траєкторій у Центрі керування польотами та письменник, чиї романи стали українськими бестселерами.

Ну от і все: питання кременчуцьких бібліотек вирішено

30 червня під час засідання сесії міської ради торкнулися питання «знищення» бібліотечної системи у Кременчуці: «Про внесення змін до найменування та реорганізацію комунальних закладів культури Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області».

Читати далі

Бібліотеки займатимуться популяризацією української мови

Бібліотеки планують зробити центрами розвитку української мови. Про це домовились Українська бібліотечна асоціація і Національна комісія зі стандартів державної мови, − повідомляють на сайті УБА.

Книжки про блогерство, професії майбутнього та каву

Ким є Даля Грибаускайте для литовців, як людей змінюють непередбачувані обставини, які професії можуть з’явитися вже за кілька років ― про все це можна дізнатися з книжок, які в липні вийдуть в українських видавництвах. Якщо плануєте літню відпустку чи короткий відпочинок ця добірка може стати вам у пригоді.

Читати далі

Стійкість “останньої крижаної зони” до зміни клімату переоцінили

«Остання крижана зона», що в Арктиці, виявилася вразливішою до потепління, ніж вважалося. Американські вчені дослідили причини рекордно низької кількості морської криги в морі Ванделя минулого року, та дійшли висновку, що зміна клімату зробила лід чутливим до аномальних погодних умов, які проявилися влітку 2020 року. Своїми невтішними висновками науковці поділилися в журналі Communications Earth & Environment.

Читати далі

Як уберегтися від спеки?

Підвищена температура негативно відбивається на стані здоров’я людей, в першу чергу літніх і дітей, що призводить до загострення хронічних захворювань, а в ряді випадків до перегріву організму і різкого погіршення стану здоров’я.

Читати далі

30 років у 30 фотографіях. Події, що визначали життя незалежної України

Спільно з Українським ПЕН, організацією, створеною з метою захисту свободи слова й сприянню розвиткові літератури, REPORTERS попросили тридцятьох відомих українців обрати найвизначніші події в історії  незалежної України, які вплинули на життя кожного з нас.